Företagarna Handelskammaren(1)
Foto: Jonas Ekströmer/TT, pressbilder

Hamnkonflikten: Kritiken mot regeringen växer

Publicerat av Stina Bengtsson

Fler och fler ifrågasätter att regeringens utredning kring konflikträtten tar tid. Senast i raden är Företagarna och Stockholms Handelskammare. Och under tiden som utredningen pågår kvarstår konflikthotet i Göteborgs hamn. Ett hot som påverkar företag i hela landet.

Nu ökar pressen på regeringen och i synnerhet arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att snabba på utredningen kring en förändring av konfliktreglerna. Utredningen tillsattes som en direkt reaktion på konflikten i containerterminalen i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet upprepade gånger har genomfört strejker, blockader och maskningsaktioner, trots att det redan finns ett kollektivavtal.

Men, som Arbetsmarknadsnytt har skrivit om tidigare, så drar arbetet ut på tiden. Utredningen ska vara klar sista maj 2018. Det innebär att en ny lagstiftning kan vara på plats tidigast runt årsskiftet 2018/2019. Under tiden kvarstår hotet om att en konflikt kan bryta ut i hamnen när som helst.

”Snälla regeringen - fånga bollen”

Tidigare i veckan skrev Moderaterna en debattartikel i Dagens industri, där de menade att regeringen har agerat passivt och senfärdigt, vilket riskerar jobb och svensk konkurrenskraft. Företagarnas vd Günther Mårder reagerade på artikeln och skrev på Twitter: ”Ja! Snälla regeringen - fånga bollen och sätt stopp för vansinneskonflikten i Göteborgs hamn. Långsiktigt är ALLA förlorare.”

Just nu pågår ingen konflikt i hamnen, men osäkerheten drabbar fortfarande många företag i hela Sverige. Det bekräftar Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.

– Många har valt andra transportvägar, eftersom ingen kan veta när en eventuell konflikt bryter ut. Det innebär till exempel att de kör varor med lastbil nerifrån Europa. Det är beklagligt, säger hon.

”Stora konsekvenser för näringslivet”

Hon får medhåll från Maria Rankka, som är vd på Stockholms Handelskammare.

– Situationen är orimlig och får stora konsekvenser för näringslivet. Sverige är ett litet handelsberoende land. God infrastruktur, inklusive fungerande hamnar, är avgörande för att vi ska fortsätta att vara framgångsrika, säger Maria Rankka.

Lise-Lotte Argulander betonar att Företagarna egentligen vill se större förändringar i konflikträtten än det som är specificerat i utredningsdirektiven. Det handlar om proportionalitet och om möjligheten till sympatiåtgärder. Men hon är också tydlig med att den relativt lilla förändring som nu är aktuell, att minska möjligheten till konflikt när det redan finns ett kollektivavtal, är nödvändig och akut.

”För lång tid”

– Utredningen tar för lång tid. Det är väldigt enkla direktiv och det borde inte ens ha behövts en utredning, säger hon.

– Jag tycker det är absurt att konflikterna tillåts fortsätta. I förlängningen riskerar det att leda till misstro, i det här fallet gentemot Göteborgs hamn, betonar Maria Rankka.

Och just misstron är något som Lise-Lotte Argulander också poängterar. Hon säger att alla konflikter i hamnen har påverkat företagens syn på Göteborgs hamn.

– Det har varit och är förödande för Göteborgs hamn. Och det kommer ta tid att återupprätta förtroendet, avslutar hon.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-11-29 - 20:49  #Kollektivavtal #Företagsamhet #Hamnkonflikten