BillerudKorsnaas_logotyp1(1)

”Hamnkonflikten har kostat oss många miljoner”

Publicerat av Stina Bengtsson

Hamnkonflikten i Göteborg får följdverkningar för många företag. Billerud/Korsnäs har redan ställt om transporter som tidigare gick via Göteborgs hamn till andra hamnar i Sverige och utomlands. Logistikdirektör Ivo Fronzaroli säger att konflikten redan har kostat dem många miljoner kronor.

– Jag har medarbetare som arbetar mer eller mindre heltid med att hitta alternativa lösningar, säger Ivo Fronzaroli.

Billerud/Korsnäs tillverkar förpackningsmaterial som de exporterar till kunder i hela världen. Alla deras fem anläggningar i Sverige har blivit påverkade av hamnkonflikten i Göteborg, men det är framför allt Gruvön utanför Grums som är mest berörd, eftersom den ligger närmast Göteborg.

Redan nu har Billerud/Korsnäs styrt om transporter från Göteborgs hamn till andra hamnar både i Sverige och andra länder. En del transporter går nu via tåg till Hamburg och Antwerpen.

– Sammanlagt har vi flyttat gods från Göteborg motsvarande 100 000 ton per år, berättar Ivo Fronzaroli.

Alternativa lösningar på lång sikt

Men även om det finns alternativa lösningar är det inte helt problemfritt. Inte sällan innebär de alternativa lösningarna att kunder runt om i världen får sina leveranser senare än planerat. Även de transporter som fortfarande går från Göteborg tar längre tid. Det beror på att de rederier som tidigare gjorde så kallade direktanlöpningar har slutat gå på Göteborgs hamn. Nu får Billerud/Korsnäs anlita rederier som stannar till på vägen från Göteborg till mottagande hamnar. Förseningarna innebär att Billerud/Korsnäs får fakturera senare än de normalt skulle göra.

– Det här har varit en långdragen konflikt. Långsiktigt kommer vi att vara försiktiga med att lägga så mycket transporter från Göteborg, säger Ivo Fronzaroli och förtydligar att det gäller även om konflikten skulle lösa sig inom en snar framtid.

Välkommet att konfliktregler ses över

I förra veckan meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att regeringen tillsätter en utredning för att se över konfliktreglerna. Orsaken är konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetareförbundet kräver att APM Terminals ska skriva kollektivavtal med dem, trots att det redan finns ett avtal med Transport.

– Jag vill inte hänga ut någon part i konflikten, men det är bra att konfliktreglerna ses över, säger Ivo Fronzaroli.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-05-29 - 17:44  #Avtalsrörelse #Hamnkonflikten