Logo
Logo
Nyhet19 maj 2020 - 16:05

Företagen sågar myndighetens u-sväng: "Rycker undan mattan"

Tillväxtverket vänder 180 grader i frågan om korttidsstöd när permitterad personal tar semester. Från att först ha lovat stöd har myndigheten nu helt stoppat stödet. ”Det är inte bra när myndigheternas maktutövning är lika oroväckande som själva pandemin”, säger företagaren Sven-Olof Gudmundsson.

Gunilla Nordlöf är generaldirektör för TillväxtverketFoto: TT

Det är politikerna som stiftar lagarna kring olika krispaket, bland annat om permitteringsstöd. Men det är framför allt upp till myndigheter att tolka dem. I frågan om just permitteringsstöd är det Tillväxtverket som har ansvar att både tolka lagarna och fördela pengarna.

I början av april meddelade Tillväxtverket att arbetsgivare som har beviljats det statliga korttidsstödet får stöd för de dagar som medarbetarna tar ut betald semester.

Men nu har myndigheten gjort en oväntad u-sväng. Den nya linjen är att stödet inte ska utgå för semesterdagar. Istället kommer hela lönekostnaden i sommar att hamna på företagen. Beskedet slog ner som en bomb på den svenska arbetsmarknaden i slutet av förra veckan.

Sven-Olof Gudmundsson, ägare av Sannarps Bensin & Butik i Halmstad, känner sig sviken.

Sven-Olof Gudmundsson
Foto: Anders Andersson/TT

– Det är inte bra när myndigheternas maktutövning är lika oroväckande som själva pandemin, säger han.

Verksamheten har tappat mellan 20 och 25 procent i försäljning varje månad sedan coronakrisen bröt ut. Av hans sju anställda har en blivit uppsagd och en korttidspermitterad.

– Som företagare har man tagit en risk när man har använt sig av korttidspermitteringen. Man luras in i en falsk trygghet och har räknat med stödet. Sedan ändras reglerna. Istället för att ta den risken skulle man ha gjort uppsägningar på grund av arbetsbrist. Då hade man i alla fall vetat vilka utgifter man skulle ha att röra sig med, säger han och fortsätter:

– Den anställda ska ju ha semester i sommar och då åker vi på den kostnaden trots att Tillväxtverket tidigare sa att vi inte skulle det. För oss handlar det om en anställd, men tänk på de som har 10, 20 eller fler anställda, vilka otroliga kostnadsökningar det blir som man inte kan hantera just nu.

Krispaketen har ”låtit bättre än de varit”

Han menar att många av de krispaket som regeringen har presenterat under coronakrisen har ”låtit bättre än de varit”. Den nya ändringen om permitteringsstöd vid semester kommer slå hårt mot företagen.

– Det är oroväckande när myndigheterna ändrar regelverket på det här sättet. Det är inte schyst att göra den här typen av förändringar när vi har haft en överenskommelse. När myndigheten ändrar i den överenskommelsen så är det vi som ska stå för risken vilket gör att man som företagare känner sig sviken. Det är att bryta ett löfte, säger Sven-Olof Gudmundsson.

Räknar om kalkylen

Han får medhåll från Provexas vd Anders Hultmark.

Anders Hultmark
Foto: Emelie Asplund/TT

– I en överenskommelse, ett avtal, ska man stå för vad som sagts. Det gäller alla avtal, även de som regeringen nu utfärdar, säger han.

På Provexa gäller det nu att gå tillbaka till skrivbordet och räkna om kalkylen sedan Tillväxtverket hastigt har ändrat förutsättningarna.

– Det handlar om pengar som vi hade räknat med och som vi nu inte kan räkna med. Det påverkar självklart likviditeten som alltid är hårt trängd i en lågkonjunktur. Helst hade vi sett att förutsättningarna inte hade ändrats på det här sättet.

– I ärlighetens namn luktar det lite illa när vi får höra en sak ena dagen och motsatt sak nästa dag, säger Anders Hultmark.

”Orimligt”

Även Torbjörn Granevärn, förandlingschef på besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita är besviken på Tillväxtverket.

Torbjörn Granevärn
Foto: Claudio Bresciani / TT

– Det är mycket olyckligt. Det kommer påverka många av våra medlemsföretag, som har planerat semesterperioden efter myndighetens tidigare beslut, säger han.

Han poängterar att hela den svenska arbetsmarknaden har inrättat sig efter Tillväxtverkets ursprungliga tolkning och beslut kring permitteringsstöd vid semester.

– Det är orimligt att som statlig myndighet ändra sig på det här sättet. Och det är också farligt för tilliten till myndigheten.

Konkurser att vänta

Torbjörn Granevärn har förståelse för att den svåra situation som Sverige befinner sig i också gör att Tillväxtverket befinner sig i en utmanande situation.

– Men det gör det ändå inte acceptabelt att de ändrar sig i den här typen av frågor, säger han.

Vad innebär det för era medlemsföretag?
– De har gjort en semesterplanering baserat på det första beslutet från Tillväxtverket. Det har också medfört en ekonomisk planering, där de har räknat med stödet från myndigheten.

– Det här blir som att rycka bort mattan under fötterna på våra medlemsföretag, säger Torbjörn Granevärn.

Kan det innebära konkurser och uppsägningar?
– Det kan det absolut göra, säger han och konstaterar att det kan leda till ännu högre arbetslöshet.

Tillväxtverket har att tolka de lagar som riksdagen fattar beslut om. Skulle politikerna kunna göra något för att ändra den uppkomna situationen?
– Det är klart att regeringen skulle kunna initiera en lagändring som på ett tydligt sätt förändrar tolkningen av lagen i de här delarna. Men den typen av åtgärder tar tid, tid som våra medlemsföretag inte har.

Den svenska besöksnäringen omfattar omkring 200 000 anställda. Eftersom trösklarna normalt är låga in till många jobb inom besöksnäringen har också näringen under lång tid varit en integrationsmotor. Många har fått sina första jobb på den svenska arbetsmarknaden tack vare anställningar på bland annat restauranger och hotell. Nu är Torbjörn Granevärn oroad över att den möjligheten ska försvinna.

– Det är klart att om vi kan rädda de här företagen så att de finns kvar när coronapandemin är över så har samhället en betydligt kortare startsträcka än om företagen inte finns kvar. Finns det inte kvar företag som kan återanställa personal så kommer det att innebära betydande samhällskostnader, säger Torbjörn Granevärn.

#Coronakrisen#Coronakrisen#Konjunktur#Politik
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist