Per Virving är vd för Scenteknik AVL
Foto: Sören Andersson

"Vi kan inte hålla på hur länge som helst. När vi städat och inventerat lagret färdigt och istället börjar linda kablar i snygga kransar, ställa högtalare i perfekta rader och kamma mattfransar så börjar pengarna brinna upp", säger Per Virving, vd för Scenteknik AVL.

Företagare mitt i krisen: ”Pengarna brinner upp”

Publicerat av Gabriel Cardona Cervantes

Eventföretagen går på knäna i takt med att flera evenemang ställs in runtom i landet. Och regeringens krispaket är för långsamt för att förhindra en potentiell konkursvåg. ”Alla våra jobb har avbokats fram till september”, säger företagaren Per Virving.

På grund av den akuta smittorisken med corona ställs evenemang in på löpande band i hela Sverige. Från Bergmanveckan på Fårö till Swim Open i Stockholm. Det innebär ett enormt bakslag för alla de företag som levererar olika typer av evenemangsutrustning.

En av dem som påverkas är Per Virving, vd för Scenteknik AVL, som levererar ljud-, ljus- och bildlösningar till bland annat företagskonferenser.

– Det här slår hårt på vår verksamhet, säger Per Virving.

Den första avbokningen kom redan i mitten av februari då Mobile World Congress i Barcelona ställdes in. Därefter började fler avbokningar komma in varje vecka. Den stora smällen kom när regeringen stoppade sammankomster med fler än 500 personer.

– Nu har vi i princip alla våra jobb avbokats fram till september. Ett annat problem är att våra kunder har långa ledtider för att producera ett evenemang. Det är ofta minst 4–6 månader och därför påverkas vår planering för långt tid fram över, säger han.

Några få bokningar i oktober

I det närmaste finns det några få bokningar i oktober. Men i och med den ständiga ovissheten kan det snabbt komma att ändras.

– Jag börjar bli riktigt orolig. Om det här fortsätter i tre, fyra veckor så kommer jobben också att vara i fara, säger Per Virving.

Krisen har redan haft förödande konsekvenser för företaget. Med en normal omsättning på 33 miljoner kronor om året, räknar Per Virving nu på att närmare hälften kommer att försvinna på grund av corona.

– Så som det ser ut nu räknar vi med en förlust på 5–6 miljoner kronor i år. Redan nu kan jag räkna med att vi har tappat 10–12 miljoner i omsättning. Det kommer att sätta oss tillbaka tio år rent ekonomiskt, säger han.

I krisens tecken försöker alla på Scenteknik samla krafter för att mildra situationen.

– Jag hade en anställd som tillfälligt kunde gå tillbaka till sitt förra jobb. Sen hade vi en annan som kunde tidigarelägga sin pappaledighet. Och nu när vi inte har några projekt kvar försöker vi utveckla vår verksamhet, som att hålla i utbildningar och att rensa upp och effektivisera lagret. Men vi kan inte hålla på hur länge som helst. När vi städat och inventerat lagret färdigt och istället börjar linda kablar i snygga kransar, ställa högtalare i perfekta rader och kamma mattfransar så börjar pengarna brinna upp.

Ingen omsättning alls

Patrik Ekman

"Permitteringen hjälper ju först i april. Och det kommer att ta Skatteverket 2–4 veckor i handläggningstid att godkänna vår ansökan. Men vi behöver hjälp nu", säger Patrik Ekman.

Foto: Ekman Event

Patrik Ekman, som inom branschen driver både Nordic Toilet och Ekman Event i Värmland, ser också röda siffror i spåren av evenemangskrisen.

– 90 procent av vår omsättning kommer in i maj till slutet av augusti. Men nu är alla avbokade till juli så nu ser vi ingen omsättning alls. Vi tappade till exempel ett jobb på 100 000 kronor på ett dygn när en kund som ordnade bandyfinal var tvungen att avboka, säger han.

För att rädda situationen har Patrik Ekman blivit tvungen att korttidspermittera hela sin personal, som en del av regeringens krispaket. Det kan också vara aktuellt att ansöka om uppskov på skatten. Men det hade varit bättre om paketet kunde verkställas fortare. Risken är att pengarna inte hinner komma i tid.

– Permitteringen hjälper ju först i april. Och det kommer att ta Skatteverket 2–4 veckor i handläggningstid att godkänna vår ansökan. Men vi behöver hjälp nu. Redan den här veckan måste företag börja betala lönerna. Det blir tufft för en bransch som har små marginaler och dålig likviditet, säger Patrik Ekman och fortsätter:

– Och vad händer sen när det statliga stödet försvinner? Jag kan inte betala lönekostnader i ett läge där jag har noll intäkter de kommande sex månaderna. Det är en omöjlig ekvation, säger han.

Vill se krismiljarder

Under förra veckan träffade han både lokala riksdagsledamöter och landshövdingar för att sprida vidare det akuta budskapet till politikerna i Stockholm.

– Vi hade velat se krismiljarder till vår bransch. Om man kan ge ut 1,5 miljarder i krediter till flyget borde man också kunna göra det till besöksnäringen och eventföretag, säger Patrik Ekman.

Ett förslag vore att småföretag med upp till tio anställda, som alla måste betala lön den här veckan, på något sätt kan använda sig av statens lönegaranti.

– I stället för att företagaren tvingas sätta bolaget i konkurs borde staten kunna hjälpa oss att betala våra löner. Staten kommer ju ändå att ta över bolaget om det försätts i konkurs. Då är det väl bättre företaget kan få lite andrum så att de kan överleva från första början? Jag pratar inte om allmosor. Vi ska såklart betala tillbaka pengarna, säger Patrik Ekman.

Det handlar om att ge och ta, menar han. På samma sätt som företag lovar att betala tillbaka eventuella krispengar kan inte staten profitera på situationen genom att kräva 5–6 procents låneräntor, anser Patrik Ekman.

– Ge oss chansen att betala för 2020 så kommer vi att betala tillbaka allt vi är skyldiga och skatter för alla åren som kommer, säger han.

Alla entreprenörer gör vad de kan

Trots alla motgångar har Patrik Ekman ändå tillförsikt för framtiden.

– Jag är en stor optimist. Jag vet precis som många andra företagare där ute att det finns ett slut på det här. Jag märker att alla entreprenörer gör vad de kan för att komma ut på andra sidan. Det ska även vi göra. Men vi behöver hjälp. Det går inte att ha 60, 70 eller 100 procent av kostnaderna kvar när man tappar 100 procent av intäkterna. För det är det som händer just nu.

Per Virving är inne på samma linje, även han med brasklappen att krisen inte får förvärras.

– Om vi utgår från ett scenario där det här pågår i 2–3 månader och att det inte kommer några nya bakslag så ser jag att vi kan överleva det här. Om inget händer och problemet skjuts fram till hösten så kommer vår bransch att ha stora problem. Men det gäller inte bara oss. Även hotell, eventbyråer, resebyråer och många fler branscher kommer att påverkas av det här.

Gabriel Cardona Cervantes

Publicerad av Gabriel Cardona Cervantes den 2020-03-23 - 15:35  #Arbetslöshet #Konjunktur #Coronakrisen