Logo
Logo
Nyhet5 juni 2020 - 10:06

Företagare lämnas helt utan stöd: "Oroar mig för skattemoralen"

Enskilda firmor förblir en blind fläck i regeringens krisstöd. Det tvingar många småföretagare att lösa krisen ur egen ficka. ”Jag får vända på varenda krona”, säger företagaren Anders Nyberg.

Anders Nyberg är ljudtekniker. Som företagare med enskild firma får han inte något stöd från staten i coronakrisen.
"Jag lever på folksamlingar och så länge vi har en maxgräns för 50 personer har jag i princip yrkesförbud", säger ljudteknikern Anders Nyberg. Som företagare med enskild firma lämnas han helt utan statligt stöd och får vända på varenda krona.Foto: Sören Andersson

Trots att regeringen pumpar ut åtskilliga krismiljarder till näringslivet når en försvinnande liten andel Sveriges närmare 400 000 enskilda näringsidkare.

En av de drabbade är ljudteknikern Anders Nyberg i Stockholm som åkte på en tvärnit efter vårens kollaps i eventbranschen. Och värre kommer bli. Under sommarens konsert- och evenemangstorka räknar han kallt med ett 95 procentigt inkomstbortfall.

– Det finns ingen lönsamhet i det jag håller på med just nu. Jag lever på folksamlingar och så länge vi har en maxgräns för 50 personer har jag i princip yrkesförbud. I sommar kommer det att vara helt dött. Jag gjorde mitt sista inbokade jobb för sommaren i går och nästa bokning är först den 3 september, säger Anders Nyberg.

Medan företaget blöder pengar kommer Anders Nyberg inte kunna ta del av korttidspermitteringar eftersom de bara ges ut till företagare med aktiebolag. På liknande sätt väntas han stå utanför det kommande omställningsstödet då det baseras på höga fasta kostnader och inte lönekostnader som är den stora utgiftsposten för enskilda företagare. Hyresrabatter, där både staten och hyresvärden kommer överens om att halvera hyran, ser inte heller ut att gå i lås. Visserligen finns det skatteanstånd och företagslån, men det är pengar som i förlängningen måste betalas tillbaka och som inte klassas som regelrätt stöd.

Blir bakbunden

Den enda riktiga åtgärd som återstår är att låta företaget vara vilande och ta ut a-kassa. Men det är i grunden ingen företagsfrämjande åtgärd, menar Anders Nyberg.

– Har man ett vilande företag blir allting väldigt bakbundet. Man får bomma igen helt, man kan inte marknadsföra företaget och hemsidan måste stängas ner. Då kommer jag inte kunna utföra ens ett uppdrag om det skulle dyka upp under sommaren. Det är inte som för en löntagare som kan ta vissa jobb och ändå få ut en del av a-kassan, säger han.

I slutändan är sparpengarna den enda krishjälp som Anders Nyberg kan förlita sig på.

– Nu lever jag på mina inkomster från fjolåret. Jag har också haft otroligt tur att jag har fått tillbaka mycket skatt från deklarationen. Jag måste vända på varenda krona nu. Allt kommer att behövas för att överleva, säger han.

Vill göra allt ”by the book”

Efter drygt 30 år av skattesolidaritet är det hela en omtumlande känsla - att ge så mycket och ändå få så lite tillbaka, förklarar Anders Nyberg.

– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att betala skatt och att göra allt ”by the book”. Jag har ingen lust att göra avdrag i företaget utan vill hellre att pengarna ska gå till skolböcker till mina barn eller till att lägga asfalt på vägarna. Men när man väljs bort på det här sättet oroar jag mig för vad det kommer innebära för min och andra enskilda företagares skattemoral i förlängningen, förklarar han.

En fråga som fortfarande inte kan besvaras är varför regeringen gör så stor skillnad mellan enskilda firmor och aktiebolag under krisen.

– Varför inför man en så unik åtgärd som korttidspermittering för aktiebolag under pandemin medan a-kassan för enskilda företagare är precis densamma som när det inte är pandemi? Det känns som om vi företagare med enskilda firmor inte tas på allvar. Att vi jobbar med någon bisyssla som inte skapar något värdefullt för samhället.

Svänger rejält

Petra Nilsson är enskild företagare i frisörsalongen Klippgränden i Kumla och befinner sig i en liknande situation. Under sommaren räknar hon med att omsättningen kommer minska med 25–30 procent.

Petra Nilsson är frisör. Som enskild företagare får hon i stort sett inte alls ta del av statligt stöd under coronakrisen.
"Det är tur att jag har en delad hushållsekonomi, annars hade det varit väldigt tufft", säger frisören Petra Nilsson.
Foto: Privat

– Nu när högsäsongen börjar brukar det vara fullbokat varje vecka. Folk ska på bröllop, studentavslutningar eller gå på semester. Men nu när allt ställs in blir det väldigt kännbart. Det svänger till rejält i bokningarna, förra veckan var det fullbokat men den är veckan är det väldigt lugnt, säger hon.

Som viss kompensation har Petra Nilsson fått godkänd hyresrabatt för tre månader. Men det räcker inte för att täcka upp för det stora intäktstappet. För att rädda företaget måste hon också gräva ur egen ficka.

– De senaste månaderna har jag hela tiden tvingats ta ut mindre lön för att inte belasta företagets ekonomi. Det är tur att jag har en delad hushållsekonomi, annars hade det varit väldigt tufft att betala bolagens fasta kostnader när lönen krymper, säger hon.

Måste köra på

Petra Nilsson ser inte heller statsfinansierad sjukfrånvaro och a-kassa som ett hållbart alternativ.

– Som egenföretagare måste man passa sig noga med att ta sjukfrånvaro eller gå på a-kassa. Vi måste ju fortfarande köra på eftersom det fortfarande kommer kunder. Om varken jag och mina kollegor är på plats finns det ingen som kommer att hålla uppe Klippgränden, säger Petra Nilsson och avslutar:

– Det är tråkigt att man satsar stora pengar på storbolag och inte småföretagare. Jag har varit en skötsam företagare och följt reglerna till punkt och pricka. Så det är klart att man blir besviken på den lilla hjälp man får, säger hon.

Bakomliggande tondövhet

Harry Goldman, som är vd på Nyföretagarcentrum Sverige, tycker att det är beklagligt att Sveriges enskilda näringsidkare i princip utesluts från regeringens krispaket. Han menar att det finns en bakomliggande tondövhet för gruppens förutsättningar. Han hänvisar bland annat till det aktuella omställningsstödet som bara ges ut på villkoret att företagen tjänar 250 000 kronor i årsomsättning.

Harry Goldman är vd på Nyföretagarcentrum
"Regeringen verkar ha glömt bort de hundratusentals småföretag i Sverige som måste börja från grunden", säger Harry Goldman, vd på Nyföretagarcentrum
Foto: Nyföretagarcentrum

– Det finns många enskilda firmor som inte kommer att nå upp till kravet. Regeringen verkar ha glömt bort de hundratusentals småföretag i Sverige som måste börja från grunden med låg inkomst, låg skuldsättning och sen succesivt växla upp. Det är såklart positivt att regeringen har varit snabba med krispaketen, men det är illavarslande att man inte har tänkt på de enskilda företagarna, säger Harry Goldman.

Enligt Harry Goldman är det främst unga företagare med utländsk härkomst och kvinnor som kommer att drabbas värst av en utebliven krishjälp. Det går emot regeringens egna ambitioner att driva på jämlikheten.

– Om man kapar den understa grenen i näringslivet kommer det att få effekter för samhället. Vi kan förvänta oss fler konkurser och flera miljarder i förlorade skatteintäkter varje år. Det slår också mot sysselsättningen. Man bör komma ihåg att grupper med utländsk härkomst sysselsätter mer och skapar fler jobb. Dessutom anställer de i hög grad personer som står utanför arbetsmarknaden, säger Harry Goldman.

I en skriftlig kommentar från Finansdepartementet står att regeringen har presenterat historiskt stora krisåtgärder för att rädda jobb och företag genom att ha infört olika stödåtgärder för att täcka många olika situationer.

På frågan om varför krispaketen inte träffar rätt och vilka signaler det sänder till Sveriges enskilda företagare svarar Finansdepartementet med en kort redogörelse för de kritiserade paketen som finns.

”Som exempel finns möjligheten att sätta av hela förra årets resultat till periodiseringsfonden. Enskilda näringsidkare kan alltså få tillbaka preliminärskatt inbetald 2019 för sin lön och annat överskott från näringsverksamheten. Vi har också anpassat reglerna för egenföretagares a-kassa, sänkt egenavgifterna och anpassat ersättningsreglerna för egenföretagare som drabbas av sjukdom.”

”Regeringen följer utvecklingen mycket noga och är redo att snabbt vidta åtgärder om läget förändras”, står det i kommentaren.

#Coronakrisen#Företagsamhet#Politik
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist