Föräldraförsäkring
Foto: TT

Föräldraförsäkringen: ”Inte rätt väg för mer jämställd arbetsmarknad”

Publicerat av Stina Bengtsson

Förslaget om en ny föräldraförsäkring får både ris och ros. Att majoriteten av dagarna tas ut innan tre års ålder har brett stöd. Men det är inte lika många som uppskattar det ökade antalet reserverade dagar, så kallade pappamånader. Svenskt Näringslivs Catharina Bäck menar att det inte förbättrar jämställdheten.

Idag presenterades utredningen om en mer jämställd föräldraförsäkring. Utredaren vill bland annat att majoriteten av dagarna ska tas ut innan tre års ålder och att fem månader blir reserverade, det vill säga så kallade pappamånader.

– För att få en mer jämställd arbetsmarknad är det här förslaget inte rätt väg att gå, säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, om utredarens förslag om en ny föräldraförsäkring.

Catharina Bäck konstaterar att tidigare erfarenheter visar att ju fler dagar som reserveras åt pappan, desto fler obetalda dagar tar mamman ut. Konsekvensen är att föräldrarna sammantaget tar ut fler dagar. Att fler av mammans dagar tas ut obetalt drabbar hennes ekonomi i längden, inte minst vad gäller pensionen.

– Det finns inget som pekar på att det skulle se annorlunda ut i och med det här förslaget, menar Catharina Bäck.

Men Catharina Bäck är positiv till att utredaren föreslår att majoriteten av de betalda dagarna ska tas ut innan barnet är tre år gammalt.

– Det blir inte så mycket duttande med en månad här och en månad där, utan ledigheten tas ut mer koncentrerat, konstaterar hon.

Hon menar att det här gynnar såväl arbetsgivare som arbetstagare. Inte minst kvinnor som står långt från arbetsmarknaden kommer få ytterligare incitament att söka sig ut och skaffa jobb, tror Catharina Bäck.

Däremot menar hon att det ökade antalet reserverade dagar kommer komplicera livspusslet för de familjer där en av föräldrarna faktiskt inte kan ta föräldraledighet. Då kommer det totala antalet dagar för en familj bli som max 260, det vill säga mindre än ett år.

– Då är det tufft läge, för då måste barnet börja förskola innan ett års ålder, avslutar Catharina Bäck.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-12-18 - 20:13  #Arbetslöshet #Jämställdhet