AMN_9-2
Foto: Jessica Gow/TT

Flera frågor olösta i 6F-förhandlingar

En rad avtal är på plats, men alltjämt återstår förhandlingar inom flera sektorer. Inte minst ska förbunden inom 6F komma överens med arbetsgivarna. Ett flertal avtal löper snart ut, men flera frågor är ännu olösta.

Trots en del turbulens i kölvattnet till att industrin satte märket, har de efterföljande branschavtalen följt märket . Men ännu återstår slutförhandlingar inom flera sektorer, däribland facken inom 6F. I konstellationen ingår LO-facken Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko. Det sistnämnda facket organiserar anställda inom kommunikation och service har under nästa vecka kongress.

Inom ett av Sekos områden, spårbranschen, hänger allt i luften, enligt Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijmer. Inga frågor är lösta än så länge.

– Vi tycker att vi har fog för en låglönesatsning och efter att Hotell- och restaurangfacket slöt sitt avtal i veckan så borde det inte vara något problem för oss heller. Vi får se vad Almega säger vid nästa förhandlingstillfälle, säger han till Sekotidningen.

Almegas vd Anna-Karin Hatt har varit tydlig med vad som gäller kring den så kallade låglönesatsningen. Den måste rymmas inom märkets kostnadstak på 6,5 procent på tre år, som vilket krav som helst.

– Kommer det fackliga motparter till oss och yrkar på att satsningen ska in på de områden där vi har lägre löner, ja då får man helt enkelt komma överens om andra förändringar inom avtalet, så att man kan räkna av det, så att det finns en motvaluta i helhetspaketet. För annars spräcker vi märket, sade hon nyligen i en intervju med Arbetsmarknadsnytt .

Medlingsinstitutet är inne på samma linje. Enligt medlaren Gunilla Runnquist landade avtalet som nyligen tecknades mellan Visita och Hotell- och restaurangfacket på märket, och kostade alltså inte mer än 6,5 procent. Parterna kom överens innan en hemställan presenterades.

– Den uppfattningen baserar jag på de kostnadsberäkningar som vi har fått redovisade för oss av Visita, säger hon till Arbetet.

Hur förbunden inom 6F-konstellation kommer att agera återstår att se. Under förra årets avtalsrörelse framhöll 6F sig själva som en ny maktfaktor och flera förbund valde strejk- och varselvägen.

Blir det en lugn resa mot nya avtal denna gång eller går förbunden sin egen väg som i förra avtalsrörelsen? Indikationer har kommit från ett par håll. Bland annat kräver Fastighets mer än 6,5 procent i förhandlingarna med Almega Saneringsföretagen. Samtidigt har tonen mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads varit god under de senaste månaderna.

Ett flertal avtal löper ut den sista april.

Publicerad av Redaktör den 2017-04-21 - 18:06