AMN_9-2
Foto: Jessica Gow/TT

Flera avtalsfrågor hänger i luften

Strejkvarsel på fastighetsområdet, en rad avtal som löper ut i helgen och oenighet kring vad märket innehåller. Så ser spelplanen ut just nu i avtalsrörelsen.

Avtalsrörelsen är inne i ett hektiskt skede. I helgen, den sista april, löper avtal ut på en rad områden , exempelvis på byggområdet, spårtrafiken och hamn- och stuveriområdet. Flera utlöpande avtal rör förhandlingar med förbunden inom 6F(Byggnads, Fastighets, Seko, Målarna och Elektrikerna). En konstellation som tidigare uttryckt skepsis mot industrinormeringen.

Men avtal inom märket har också trillat in den senaste tiden, bland annat för elektriker och inom energibranschen. Och sedan tidigare har handeln, hotell- och restaurangbranschen med flera följt industrin .

Däremot har Fastighetsanställdas förbund varslat om strejk vid sju företag i fastighetsbranschen (se listan med företag nedan). Varslet lades under onsdagen och bryter ut den 8 maj om ingen lösning nås innan dess.

– Det Fastighets nu gör är att de försöker överskrida det märke som etablerats i årets avtalsrörelse, sade Stefan Koskinen, chef för avdelningen Arbetsgivarpolitik på Almega, vid tillfället.

Det råder oenighet mellan fack och arbetsgivare om vad märket innehåller. Arbetsgivarsidan har vid flera tillfällen markerat att industrins märke är 6,5 procent på tre år, inget annat. Alla yrkanden som överstiger märkets kostnadstak måste betalas med andra förändringar inom kollektivavtalet som är av värde för arbetsgivarna, så att totalen hamnar inom 6,5 procent.

Men det synsättet delar inte Fastighets, och förbundet backas upp av LO centralt. De vill att LO:s satsning på de som tjänar under 24 000 kronor ska läggas ovanpå de 6,5 procenten.

– Almega vägrar ge samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin redan fått, säger Magnus Pettersson, Fastighets ordförande på deras hemsida.

Medlare har nu utsetts i tvisten mellan Fastighets och Almega.

Som sagt, flera frågor är ännu olösta i avtalsrörelsen, exempelvis inom ett av Sekos områden, spårbranschen. Inga frågor är lösta, betonade nyligen Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijmer.

– Vi tycker att vi har fog för en låglönesatsning och efter att Hotell- och restaurangfacket slöt sitt avtal, så borde det inte vara något problem för oss heller. Vi får se vad Almega säger vid nästa förhandlingstillfälle, sade han till Sekotidningen.

Almegas vd Anna-Karin Hatt har varit tydlig med vad som gäller. Alla yrkanden måste rymmas inom 6,5 procent.

Företag som omfattas av Fastighets strejkvarsel:

1. Brux AB Övik, Örnsköldsvik. Varslet avser all lokalvård i Domsjöfabriken AB på avtalsområdet som utförs av lokalvårdare.

2. COOR Service Management Aktiebolag, Malmö. Varslet avser allt arbete som utförs av reparatörer och fastighetsskötare på avtalsområdet.

3. Fastighets AB L E Lundberg, Norrköping. Varslet avser allt arbete i objektet Galleria Spiralen på avtalsområdet som utförs av fastighetstekniker.

4. Västmanlands Fastighetsskötsel Aktiebolag, Västerås. Varslet avser allt arbete vid Rocklunda IP på avtalsområdet som utförs av fastighetsskötare

5. HJT Service AB, Västerås. Varslet avser allt arbete som utförs av reparatörerna på avtalsområdet.

6. Stena Fastigheter Göteborg AB, Göteborg. Varslet avser allt arbete som utförs av fastighetsvärdar under avtalsområdet.

7. Rikshem AB i Uppsala, Uppsala. Varslet avser allt arbete som utförs av fastighetstekniker i Uppsala under avtalsområdet.

Publicerad av Redaktör den 2017-04-28 - 17:27