rättvisa
Foto: TT

Fastighetsstrejk avvärjd i sista stund

Publicerat av Daniel Mellwing

Almega och Fastighetsanställdas förbund har kommit överens om ett nytt avtal på fastighetsområdet som ryms inom märkets 6,5 procent på tre år. Därmed är strejken som skulle ha brutit ut i morse inställd.

Sent under söndagen tackade Fastighetsanställdas förbund och Almega ja till medlarnas hemställan. Därmed är den strejk som skulle brutit ut i morse på fastighetsområdet inställd. Avtalet landade på industrins märke på 6,5 procent på tre år.

– Därmed följer även kollektivavtalet på fastighetsområdet det märke som satts för årets avtalsrörelse, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.

– Det är glädjande att Almega och Fastighets lyckats komma överens om ett löneavtal inom ramen för industrins märke, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson, i en kommentar.

Hittills i avtalsrörelsen har samtliga avtal som tecknats hamnat inom märket, betonar Anna-Karin Hatt. Fackförbunden Unionen, IF Metall, Livs, GS, Sveriges Ingenjörer, Handels, Pappers, Hotell- och restaurangfacket och Byggnads har alla tecknat avtal inom 6,5 procent på tre år. Nu har även Fastighets gjort det.

– Om det tidigare funnits minsta osäkerhet om hur märket i årets avtalsrörelse ska tolkas så står det nu, via det medlarbud som Medlingsinstitutet nu lagt, och som parterna tackat ja till, helt klart att märket i årets avtalsrörelse är 6,5 procent på tre år och att allt ska räknas in i det utrymmet, också de eventuella låglönesatsningar parterna kommer överens om, säger Anna-Karin Hatt, i ett pressmeddelande.

I överenskommelsen ingår att parterna ska tillsätta en arbetsgrupp om arbetstider och lönebildning i avtalet. Båda parter ska ha med representanter som är verksamma i företag i branschen.

Även Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson är nöjd med uppgörelsen.

– Vi har fått ett rent avtal i enlighet med LO-samordningen och industrinormeringen med låglönesatsning. Vi gick in i förhandlingarna med de förutsättningarna och resultatet är i enlighet med förutsättningarna, säger han.

Men ännu återstår prövningar för modellen där industrin normerar för övriga avtalsområden. Det verkar fortfarande råda oenighet om vad märket innehåller. Bland annat har Fastighets och Seko varslat Almega om strejker som kan bryta ut på fredag som kan slå hårt mot verksamheter inom industrin. Bakgrunden är bland annat att facken står fast vid att LO:s gemensamma lönesatsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska läggas ovanpå märkets 6,5 procent på tre år. Från arbetsgivarhåll betonas att samtliga kostnader måste rymmas inom märkets kostnadsram, och att alla yrkanden därutöver måste betalas med andra förändringar inom kollektivavtalet som är av värde för arbetsgivarna, så att totalen hamnar inom 6,5 procent på tre år.

Medlarna lär få en viktig roll.

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-05-08 - 15:54  #Avtalsrörelse