Teknik bild
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fastighets riktar stridsåtgärder mot industrin

Publicerat av Daniel Mellwing

Fastighetsanställdas förbund har återigen varslat Almega om stridsåtgärder. Denna gång riskerar viktiga verksamheter inom industrin att drabbas.

Fastighetsanställdas förbund har i dag varslat Almega Tjänsteföretagen om stridsåtgärder mot sex företag (se nedan) inom avtalsområdet Specialservice. Stridsåtgärderna består av total arbetsnedläggelse och blockad av arbete och bryter ut den 12 maj om ingen lösning nås innan dess.

Dessutom innebär de varslade åtgärderna övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt förbud av inhyrning av personal inom hela avtalets tillämpningsområde.

Den här gången riskerar viktig industri att drabbas. Det aktuella avtalet för specialservicearbeten gäller dem som arbetar med rengörings-, sanerings- och underhållsarbeten som ställer särskilda krav på fackkunskap, yrkesfärdighet, ansvar och fysisk arbetsinsats.

– Vi varslar då Almega ensidigt ställt in förhandlingar om ett nytt avtal på området. I de förhandlingar som pågick före det visade de ingen vilja att diskutera ett avtal inom industrinormen med låglönesatsning, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson, i ett pressmeddelande.

Tvisten handlar återigen om oenighet kring märket, vad det innefattar och hur löneutrymmet ska beräknas. Fastighets menar att LO:s så kallade låglönesatsning ska läggas ovanpå det av industrin satta märket på 6,5 procent på tre år. Almega däremot betonar att alla yrkanden måste rymmas inom kostnadsramen på 6,5 procent.

Fastighets varsel kommer att slå väldigt hårt mot fordonsindustrin och indirekt hårt mot alla de underleverantörer som levererar delar till fordonsindustrin, skriver Almega i ett pressmeddelande. Förutom fordonsindustrin har Fastighets valt att ta ut sina medlemmar vid underleverantörer till kärnkraftsindustrin samt livsmedelsindustrin.

– Det Fastighets gör just nu är att i grunden utmana den arbetsmarknadsmodell vi har och det vill vi inte medverka till. För Almega är det principiellt viktigt att respektera överenskomna spelregler för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Vi är beredda att komma överens med Fastighets om ett treårsavtal med en låglönesatsning, men det får inte ske på ett sådant sätt att det märke som industrin satt spräcks, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt.

– Dagens varsel från Fastighets om strejk vid bland annat Ringhals kärnkraftverk och Volvo AB är oansvarigt och oproportionerligt. Fastighets hanterande av konfliktvapnet hotar både konkurrenskraft och jobb, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson, i en kommentar.

Svenska Pappersindustriarbetareförbundet har varslat om sympatiåtgärder.

Sedan tidigare har Fastighets lagt varsel mot sju företag i fastighetsbranschen. Fastighets har nu utökat sitt varsel mot ett av företagen.

Företag som omfattas av Fastighets senaste varsel:

ISS Facility Services AB

, Stockholm.

Varslet avser all verksamhet under avtalsområdet i Ringhals AB Ringhals kärnkraftverk, Väröbacka.

Ocab AB Norrbotten

, Luleå.

Varslet omfattar all verksamhet inom avtalsområdet på Ocab AB Norrbotten, Luleå.

Ocab AB Jönköpings och Skaraborgs län AB

, Tranås. Varslet omfattar all verksamhet inom avtalsområdet vid Kapsch Trafficom AB Bataljonsgatan 10 553 05 Jönköping.

Coor Service Management AB

, Kista.

Varslet avser all verksamhet inom avtalsområdet på Volvo AB, specifikt TB 4 Måleriet, TA Karossfabrik samt TC Monteringsfabrik på Torslandaverken, Göteborg.

RFS Fordonssupport AB

, Mölndal.

Varslet avser all verksamhet under avtalsområdet på Volvo Powertrain AB Volvovägen, Skövde.

Food Hygiene Sverige AB

, Malmö.

Varslet avser all verksamhet inom avtalsområdet på Gotlands Slagteri AB Lundbygatan 6, Visby

Daniel Mellwing

Publicerad av Daniel Mellwing den 2017-05-02 - 22:05