Logo
Logo
Nyhet22 april 2020 - 10:04

Familjeföretaget Rabalders vd: Korttidspermitteringar är ett skämt

För Rabalder såg vårsäsongen ut att få en bra start. Sedan kom corona. Hälften av försäljningen försvann över en natt. “Man sjösätter en stödåtgärd där inte ens handläggande myndighet kan svara på vad det är som gäller”, säger vd Jan Bergerud.

Jan Bergerud, vd, Rabalder
"De flesta småföretagare jobbar 24 timmar om dygnet och gör det inte för pengarna, utan för friheten som det innebär att vara egen. Att då behöva pantsätta sin bostad eller gå i borgen för nya banklån i ett läge där ingen kan säga vad som komma skall är inte rimligt att kräva av företagarna", säger Rabalders vd Jan Bergerud.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Min fru och jag lever med och för vårt företag. Det är vårt liv. Våra tre barn har varit och är modeller i våra kataloger, har sommarjobbat i våra butiker och är uppväxta med företaget. Vi är skötsamma och har aldrig betalat en faktura eller vår bank för sent. Men nu är det som att golvet försvunnit under våra fötter, säger Jan Bergerud, vd och ägare av butikskedjan Rabalder.

Förändringen skedde över en natt och nu kämpar han och hans fru dygnet runt för att rädda sitt livsverk.

– Våra försäljningssiffror är det första man kollar när man kommer till jobbet. De styr hur bra eller dåligt det går för ett företag. Under helgen 7–8 mars såg vi att det var något som höll på att hända. Påföljande måndag tappade vi 60 procent av försäljningen och det höll i sig veckan ut.

Tung administrativ börda

För den familjeägda klädkedjan med cirka 100 anställda har situationen dramatiskt förändrats och de hitintills lanserade krispaketen är inget Jan Bergerud tror kommer räcka på långa vägar.

– Krispaketen är komplicerade och byråkratiska, säger Jan Bergerud.

Framförallt kritiserar han regelverket för korttidspermitteringar och den tunga administrativa börda som det lägger på företagen.

– Istället för att lägga fokus på vår oroliga personal och att driva försäljning har vi tvingats sitta med korttidspermitteringsskämtet. Allt administrativt arbete är knäckande.

Får inte besked

Trots att företaget har beviljats stöd har det kommit något besked om hur återredovisningen ska ske eller vilka underlag som krävs. Inte heller går det att få besked om hur man ska beräkna ordinarie månadslön för timanställda.

– Man sjösätter en stödåtgärd där inte ens handläggande myndighet kan svara på vad det är som gäller, det är ju helt oansvarigt, säger Jan Bergerud.

Jan Begerud, vd för Rabalder, är kritisk till hur systemet med korttidspermitteringar är uppbyggt
"Korttidspermitteringar funkar inte för timanställda och absolut inte för små butiker. Ändå är vi tvungna att använda oss av det eftersom det är det enda stöd som erbjuds", säger Jan Bergerud.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

För ett företag som Rabalder är korttidspermittering ingen bra lösning. Verksamheten är beroende av att ha personal i butikerna och en fungerande design-, inköps- och produktionsavdelning.

– Korttidspermitteringar funkar inte för timanställda och absolut inte för små butiker. Ändå är vi tvungna att använda oss av det eftersom det är det enda stöd som erbjuds. Krispaketet är en tjänstemannaprodukt framtagen av byråkrater och har man varit på ett butiksgolv vet man att detta inte fungerar i praktiken, säger Jan Bergerud och fortsätter:

– Vi har små butiker med ett par anställda. Blir någon sjuk, vabbar eller vill ha semester, något som är vanligt förekommande, så ändras permitteringsgraden för den som är borta. Tar vi in en annan anställd som vikarie så ändras även dennes permitteringsgrad. Att landa på de förutbestämda fasta procentsatserna, exakt 20, 40 eller 60 procent vid avtalsperiodens slut blir helt omöjligt.

Förhandlingar med facket

Dessutom tvingas Rabalder korta ner öppettiderna för att kunna korttidspermittera personalen – något som inte gynnar försäljningen. För att företaget ska överleva krävs att kostnaderna minskar i takt med intäkterna.

Samtidigt har paret Bergerud suttit i förhandlingar med facket.

– Som ett litet företag utan en HR-avdelning faller det på mig och min fru att ta hand om detta, allt annat har fått ligga, säger Jan Bergerud och förklarar:

– Vi förstår att facket har svårt för vissa lösningar vi vill göra men det kommer vara en ny vardag när första fasen av krisen är över. Vi kommer inte ha samma konsumtion i vår bransch som tidigare, det är en utopi. Nedskärningar måste göras för att få ner kostnaderna, lyckas vi inte med det så finns det inga jobb kvar längre fram.

Föreslår norsk lösning

Istället för det krispaket som regeringen har lagt fram vill Jan Bergerud se mer kraftfulla lösningar som räddar den svenska företagsamheten.

Som exempel pekar Jan Bergerud på Norge, som har infört ett nytt direktstöd till alla företag som kan dokumentera en negativ påverkan av coronaviruset på 30 procent eller mer.

Trots att har Rabalder sökt alla stöd de kan få är risken stor att de tvingas visa upp ett minusresultat vid bokslutet i augusti.

– Kan vi inte visa oss livskraftiga är det kört, ingen bank kommer vilja stötta oss. Trots att vi har sökt alla stöd vi kan få kommer vi gå back med ett betydande belopp i april. Vi hoppas och tror att situationen kan bli bättre under juni med en mer normal sommarsäsong. Jag tror dock att det kommer dröja länge, kanske tills vi har ett vaccin tillgängligt, innan konsumenterna börjar handla mer normalt igen.

Vågar inte planera

Tack vare att företaget har reserver och fått retroaktiv återbetalning från Skatteverket så finns likviditet kvar i bolaget för att klara av en period med halverad försäljning. För Rabalder gäller det att hålla ut till sommarsäsongen som är företagets bästa. Men Jan Bergerud vågar inte planera längre än fyra veckor framåt i taget.

– Det är meningslöst att planera längre fram än så i nuläget. Samtidigt tvingas vi fråga oss själva om det är värt att satsa mer när vi inte har någon aning om framtiden och hur den kommer utveckla sig. De flesta småföretagare jobbar 24 timmar om dygnet och gör det inte för pengarna, utan för friheten som det innebär att vara egen. Att då behöva pantsätta sin bostad eller gå i borgen för nya banklån i ett läge där ingen kan säga vad som komma skall är inte rimligt att kräva av företagarna.

– Får företagen inte mer kraftfulla stöd kommer siffrorna för långtidsarbetslösheten öka till nivåer vi inte har sett i modern tid, säger Jan Bergerud.

Linn Ålund Thorgren

#Coronakrisen#Företagsamhet#Politik
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist