Logo
Logo
Nyhet8 mars 2017 - 20:03

Fackveteran: Grundläggande problem inom LO inte lösta

Avtalsrörelsen går nu in i ett mer hektiskt skede. Vi har träffat Lars-Olof Pettersson, fackveteran och vd på Rådhusgruppen city, för en diskussion om IF Metalls rävsax, hamnkonflikten och Industriavtalets framtid.

lo petterssons
Foto: Bertil Ericson/TT

Förutsättningarna för att komma överens i årets avtalsrörelse är bättre än på länge. Spelplanen är ovanligt väl krattad. Det menar Lars-Olof Pettersson, vd för Rådhusgruppen City. Med en bakgrund inom en rad LO-förbund och flera års arbete med arbetsmarknadsfrågor har han en god förståelse för avtalsförhandlingarnas konstruktion.

– Jag tror att det finns en större överensstämmelse mellan organisationerna än det funnits tidigare. Å andra sidan var det så otroligt svårt att se hur man skulle komma överens förra året och ändå gjorde man det. Nu finns det större förutsättningar för att lyckas, då kanske det faller på en struntsak, säger Lars-Olof Pettersson.

Den sista mars löper en rad avtal ut. Hittills har arbetsgivarna varit bättre på att få fram sitt budskap än den fackliga motparten, enligt Pettersson.

– Arbetsgivarna har varit tydligast med vad man vill. Visserligen har LO kommit överens, men det är ganska luddigt. Den här avtalsrörelsen kan gå ovanligt smidigt och just nu ser det ganska positivt ut. Men bakom det finns väldigt mycket problem, inte minst syns det i arbetsgivarnas krav. Enligt mig är deras krav när det gäller arbetstidförlängning hårdare än det krav på 2,8 procent som facken föreslår. Jag begriper att arbetsgivarnas krav möter motstånd.

Arbetsgivarna vänder sig mot LO:s låglönesatsning. I början av februari meddelade Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, att Industriavtalet sägs upp om ”IF Metall går till konflikt för ett krav som strider mot industrins normerande roll”.

– Det är givetvis ett tungt inspel. Industriavtalet har sagts upp en gång tidigare så det är svårt att säga att det är ett tomt hot. IF Metall har ändå lyckats hålla sitt spår och är dessutom inne i omvandlingsprocess och ska byta ordförande i vår.

Lars-Olof Pettersson tror inte att avtalet kommer att sägas upp.

– Om vi backar bandet lite så kan vi konstatera att parterna har städat undan en del saker redan. Flexpension höll på att bli en stor konflikt förra året och den frågan har man redan klarat av. Förutsättningarna är goda.

Sitter IF Metall i en rävsax, mellan å ena sidan arbetsgivarna som inte köper modellen och där ändringar av modellen kan leda till kritik inom LO?

– I sådana fall sitter man i en rävsax varje gång. Det kanske är lite mer komplicerat nu eftersom IF Metall har sagt ja till modellen, det har man ju inte alltid gjort tidigare. Jag tror inte att några som helst grundläggande problem är lösta i LO-borgen och så lär det se ut framöver.

– Med en åsnas envishet brukar jag tala om att arbetare och tjänstemän inom den konkurrensutsatta industrin har fler gemensamma intressen med andra i samma sektor än de har med arbetare i andra branscher. Samma sak gäller för hemmamarknadssektorerna.

Han tror att det är svårt för arbetsgivarföreträdare att tala om för låga löneökningar.

– Runt hörnet ser vi jättestora problem, men just nu rider vi på en högkonjunktur. Jag har respekt för att arbetsgivarna är oroliga över globala konjunkturer och ökad protektionism.

Enligt Lars-Olof Pettersson borde möjligheten för längre avtal vara större än på länge.

– Till skillnad från förra året så pratas det inte så mycket om avtalslängden. Men jag tror att det handlar lite om Industriavtalets framtid. Ska det leva och vara verksamt under en längre period, då går det nog inte att ha ettåriga avtal hela tiden, det skulle urholka avtalet, säger han.

Industriavtalet är en grundbult som har gett såväl reallöneökningar som stabilitet, betonar han.

– Det måste värnas. Jag har svårt att se hur man med bibehållen respekt för parterna kan gå vidare utan det. Den förhandlingsordning som är inskriven är otroligt bra. Titta på facit de senaste 20 åren, säger han.

Men stora frågor återstår, inte minst när det gäller statens inblandning.

– Först hade vi lärarna, där staten gick in med extra pengar för löneökningar. Sedan gällde det polisernas löner som åtminstone moderaterna vill höja lönen för med extra tillägg. Därutöver har vi nyanlända som Calmfors, ett antal borgerliga partier och kanske också arbetsgivare vill lagstifta om lönerna för. Dessutom har vi transportsektorn där Transports ordförande nyligen gick ut och krävde lagstiftade minimilöner, säger han.

Från flera håll sprids även budskapet att Medlingsinstitutet borde få ett tydligt mandat att driva jämställdhet i lönerna.

– Det här är sammantaget det största hotet mot den svenska modellen, Industriavtalets fortlevnad och en rimlig utveckling på arbetsmarknaden. Det finns säkert goda skäl och tonvis med argument för var och en av dessa förslag - men hur ska man motivera att staten ska lägga sig i lönerna för den ena gruppen efter den andra?

Den långdragna hamnkonflikten mellan Hamnarbetarförbundet och företaget APM Terminals har gjort att konfliktreglerna åter hamnat i hetluften. Nyligen tröttnade arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv på alla turer och vände sig till regeringen för att få till en ändring av konfliktreglerna i landet.

– Den här hamnkonflikten är oerhört giftig för den slår rakt in exportindustrin i det här landet, säger Lars-Olof Pettersson och menar att konflikten i någon mening gått till överdrift.

– Senast var det någon lagändring i Spanien som gjorde att man skulle strejka. Jag tycker nog att man borde kunna hitta en uppgörelse som hanterar en del av avarterna, säger han.

Men det största problemet på svensk arbetsmarknad framöver är den ökade tudelningen och det växande utanförskapet bland nyanlända, enligt Lars-Olof Pettersson. Förslag på lösningar har kommit från flera olika håll men det räcker inte, menar han.

– Det här är en jätteutmaning som har förbisetts under lång tid. Jag vet inte vad man ska göra, men frågan kommer att behöva betydligt mer fokus framöver, säger han.

#Avtalsrörelse#Avtalsrörelse#LO
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist