Tobias Baudin, ordförande Kommunal, och Susanna Gideonsson, ordförande Handels
Foto: Sören Andersson + TT

Tobias Baudin, ordförande Kommunal, och Susanna Gideonsson, ordförande Handels

Fackförbund öppnar för att senarelägga avtalsrörelsen

Publicerat av Stina Bengtsson

Fackförbundet Kommunal vill att avtalsrörelsen ska skjutas upp som en följd av coronakrisen. En möjlighet som även Handels ordförande Susanna Gideonsson nu har öppnat för.

– Sverige hanterar just nu en stor kris till följd av Coronaviruset. Och det är medlemmarna i Kommunal som arbetar mitt i denna kris, det är de som ska lösa den och ta Sverige igenom det här. I det läget skulle vi som fackförbund naturligtvis aldrig ens teoretiskt kunna hota med konflikt. Det vore oansvarigt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Han menar att det just nu är Kommunals medlemmar som tar ansvar för välfärden och att de förväntar sig detsamma från sin fackförening.

– Därför har vi kommit fram till att det bästa är att skjuta upp förhandlingarna om ett nytt avtal med SKR och föreslår idag att vi i stället förlänger det nuvarande kollektivavtalet tills vidare, säger Tobias Baudin.

Redan igår kunde Arbetsmarknadsnytt rapportera att avtalsrörelsen kan komma att skjutas upp.

– Vi håller på att analysera situationen, sa Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg då.

Det hela bygger dock på att alla parter är överens om att prolongera, som det heter. Om Industriavtalet ska fungera som ett märke för övriga arbetsmarknaden kan det bli problematiskt om någon part inte går med på prolongering, något som Opo Erland Olauson betonade under gårdagen.

Även Handels ordförande Susanna Gideonsson, som kandiderar till posten som LO:s ordförande öppnar för en möjlighet att prolongera avtalsrörelsen.

– Det finns vägen att vi fortsätter att förhandla och det finns vägen att vi prolongerar nu gällande avtal, säger Susanna Gideonsson, säger hon till Ekot.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2020-03-18 - 15:34  #Avtalsrörelse #Svenska modellen #Kollektivavtal #Coronakrisen