Facken nobbar medlarnas bud på 4,5 procentiga löneökningar. Samtidigt har arbetsgivarna accepterat budet. ”Vi konstaterar att lönebudet är på en mycket hög nivå”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
Det var igår som de av parterna utsedda medlarna, som kallas Opo, la fram hemställan om 4,5-procentiga löneökningar över de 29 månader som parterna har enats om att det kommande avtalet ska gälla.
– Nivån är utmanande med tanke på covid-19-pandemin. Vi lever med omfattande osäkerhetsfaktorer i världshandeln med stor risk för bakslag i ekonomin, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin i ett pressmeddelande.
– Vi konstaterar att lönebudet är på en mycket hög nivå och det ligger absolut på smärtgränsen av vad svenska företag klarar av, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.
Men facken inom industrin kallar budet ”oacceptabelt lågt” och säger med andra ord nej. ”Den pågående återhämtningen av ekonomin och utvecklingen av konkurrenskraften ger stöd för en löneökningstakt väsentligt högre än vad hemställan anger”, skriver de i ett pressmeddelande.
Teknikföretagen ser dock inte en lika ljus bild som facken inom industrin.
– Den ekonomiska återhämtningen har mattats av betydligt, nya restriktioner till följd av smittvågor är inte längre bara en risk utan ett faktum. Samtidigt ser vi behovet av att träffa avtal som kan utgöra en stabiliserande kraft på en osäker arbetsmarknad, säger Tomas Undin.
Senast den sista oktober ska parterna ha enats om det så kallade märket, alltså lönenormeringen som ska gälla för hela den svenska arbetsmarknaden.
#Avtalsrörelse#Industriavtalet#Avtalsrörelse#Lönebildning#Facken inom industrin#Industriarbetsgivarna#Teknikföretagen#Svenska modellen#Kollektivavtal