Logo
Logo
Nyhet1 oktober 2020 - 11:10

Efter LAS-kraschen: ”Nu handlar det bara om ett maktspel”

LAS-förhandlingarna kraschade på målsnöret. Nu kliver, av allt att döma, politiken in – något som inte välkomnas av särskilt många. ”Så här dödar man den svenska modellen”, säger vänsterdebattören Lotta Gröning.

Statsminister Stefan Löfven (S)
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: TT
Lotta Gröning diskuterade Norrlands framtid.
Lotta Gröning
Foto: Kristofer Lönnå

– Jag skyller i första hand på politiken. Så här dödar man den svenska modellen. Jag betraktar den i princip som död nu. Och jag skyller inte bara på Centerpartiet och Liberalerna, för om man tittar historiskt, så har ju Socialdemokraterna börjat brutalt flera gånger tidigare, till exempel med förslaget om löntagarfonder.

Det säger journalisten och vänsterdebattören Lotta Gröning. Hon betonar att hela den svenska modellen går ut på att politiken inte ska lägga sig i, utan att frågorna ska överlåtas till arbetsmarknadens parter.

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo beklagar beskedet från parterna.

Irene Wennemo, generaldirektör, Medlingsinstitutet
Irene Wennemo
Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det är jättetråkigt, samtidigt måste man inse att det här är jättesvårt. Det har ju varit en förhandling som har varit lite förföljd av otur kan man väl säga, säger hon.

Hur tänker du då?
– Det var stora frågor. Sedan har man petat in lite ännu större frågor, till exempel a-kassan, och sen har parterna haft alldeles för lite tid. I våras skulle det ju varit en avtalsrörelse men istället kom coronan. Då blev det prolongering av avtal och allt det här kring korttidsavtal.

Fanns det en chans för dem att komma överens? Vi vet ju att de var väldigt långt ifrån varandra.
– Ja, de var väldigt långt ifrån varandra. Men sedan handlar det ju också om vad arbetsmarknadens parter vill. Ville de vara ifred, så skulle de ju ha kommit överens, säger Lotta Gröning.

Irene Wennemo menar att det är svårt att säga om parterna någonsin skulle kunna komma överens. Den svenska modellen utvecklas ständigt och det har ibland varit politiken som har tagit initiativen, ibland parterna, betonar hon.

Vad betyder det som har hänt nu för svenska modellen?
– Det hade varit ett enormt styrketecken om de hade gått i mål. Men jag tycker inte att man ska måla för svart kring att det här skulle vara slutet för den svenska modellen. Parterna har ändå levererat på viktiga områden under senare tid. Men det var en för stor munsbit att försöka klara av det här just nu.

Statsminister Stefan Löfven säger i ett skriftligt uttalande att ”det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det”. Han får medhåll från ledarna för Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, som också öppnar för fortsatta förhandlingar.

Men att det skulle ha varit för kort tid att förhandla håller inte Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, som har lett förhandlingarna från arbetsgivarnas sida, med om.

Mattias_Dahl
Mattias Dahl
Foto: Sören Andersson

– Vi har fört samtal med LO ända sedan 2017. Det är inte tiden som är problemet utan sakinnehållet, säger han.

Henrik Malm Lindberg, ekonomihistorisk forskare, associerad till forskningsinstitutet Ratio, menar att samtalen egentligen har tröskats längre än så.

Henrik Malm Lindberg, associerad forskare vid Ratio.
Henrik Malm Lindberg

– Man har diskuterat LAS i princip sedan arbetsrättslagstiftningen infördes på 70-talet, säger han.

I början av sommaren presenterades förslagen i den utredningen som regeringen har låtit göra om arbetsrätten. Enligt Januariavtalet och höstbudgeten ska utredningens förslag bli lag om inte parterna kan komma överens.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har under förmiddagen understrukit att det är utredningens förslag som gäller om inte parterna kommer överens.

”Såväl regeringen som parterna vet vad som gäller i Januariavtalet. Arbetet med att genomföra utredningens förslag, där både Januariavtalet och den senaste budgeten är tydlig, behöver fortsätta enligt plan”, skriver hon på Facebook.

Men Vänsterpartiet hotar med misstroendeförklaring om regeringen lägger fram förslaget.

– Det är en strukturomvandling som pågår och så sitter man så här och tjafsar på område efter område, säger Lotta Gröning.

Hon menar att det nu är statsminister Stefan Löfven som har bollen efter att parternas förhandlingar har kraschat.

Stefan Löfven är ju själv fackföreningsman med nära kopplingar till LO. Vågar han gå emot LO?
– Ja, det tror jag, för jag tror att hans viktigaste mål är att sitta kvar och behålla makten, säger Lotta Gröning.

Så makten är viktigare än resultaten?
– Ja, det tror jag. Det har det ju varit hela tiden. Det här är ju ett maktspel som pågår, inte ett regeringsspel för samhällsnyttiga beslut, säger hon och fortsätter:

– Politiken har hamnat på undantag hos alla partier. Nu handlar det bara om ett spel om regeringsmakten och vem som ska styra landet, säger Lotta Gröning.

Kan det finnas en chans att förhandlingarna kan återupptas?
– Det beror på. Först är det tid för avtalsrörelse, som också är jättesvår, säger Irene Wennemo.

Hon konstaterar, utan att ha varit inne i förhandlingsrummen, att det verkar som att parterna har gjort ett seriöst arbete och kommit lång väg i förhandlingarna. Att det hela tiden fanns en vilja att komma överens.

– Det är dumt att gå fram med lagstiftning när parterna har gjort ett seriöst arbete med vad de tycker är de viktigaste sakerna. Man borde få in det perspektivet innan man går vidare med en lagstiftning som kanske inte gör någon, eller få, riktigt glada, säger Irene Wennemo.

Regeringen kommer att ha en förhalningsstrategi så länge det går, menar Henrik Malm Lindberg. Men C och L kommer inte ha hur mycket tålamod som helst.  

– De vill ju ha lagstiftning på plats så snart som möjligt, gärna nu. Och det är klart att de kan ställa det här som krav i fortsatta förhandlingar gentemot regeringen. Det är ju deras sätt att sätta press på regeringen, att vill ni få igenom en ny budget så då är det dags att leverera. C och L har ett trumfkort i och med att de har nycklarna till Rosenbad.

Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist