Logo
Logo
Nyhet11 mars 2020 - 13:03

Corona-larmet: ”Vi befarar en konkursvåg”

Coronasmittan som sveper över världen slår mot många olika branscher, visar fPlus/Arbetsmarknadsnytts kartläggning. De som ligger värst till är de mindre företagen. ”Vi befarar en konkursvåg bland småföretagen”, säger Erik Sjölander, vice ordförande för Småföretagarnas riksförbund, till fPlus/Arbetsmarknadsnytt.

Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbund, och Petter Stordalen
Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbund, och Petter Stordalen, grundare av Clarion Hotels.Foto: Småföretagarnas riksförbund, TT

Medan allt fler svenskar smittas, myndigheterna skruvar upp riskbedömningarna, regeringen håller krismöten, börser rasar världen över, idrotten ställer in tävlingar och länder stänger sina gränser kämpar företagen med att hantera den nya verkligheten. fPlus kartläggning visar att det råder en dubbel oro ute hos de svenska företagen, dels oron för att anställda ska smittas, dels oron för hur ekonomin påverkas av coronavirusets framfart.

Småföretagarnas riksförbund, som företräder 32 000 småföretag med fokus på mikroföretag med 1–10 anställda, har fullt upp med att svara på frågor från bekymrade medlemmar.

Organisationen varnar nu för att vi snabbt får se en varselvåg hos svenska företag med efterföljande uppsägningar och även konkurser.

– Volvo har mycket pengar i kassakistan men det har inte den lilla sotarfirman. Just nu har det lugnat ner sig lite i Kina men om det inte blir bättre snart kommer det att bli väldigt svårt framåt sommaren. Vi befarar en konkursvåg bland småföretagen. Jag hoppas att jag har fel men det ser illa ut, säger Erik Sjölander.

Inte bara corona som ställer till det

Småföretagarnas riksförbund menar att det inte är enbart coronaviruset som orsakar problemen utan också svensk lagstiftning.

– Ett stort hinder är vårt fyrkantiga system med LAS som innebär att företagen måste lägga varsel om uppsägningar långt i förväg. Det är inte lätt för en småföretagare att ha den framtidshorisonten. Danmark har till exempel kortare uppsägningstider och där fungerar det bättre, säger Erik Sjölander.

Han uppger att fler och fler svenska firmor handlar varor från framför allt Kina men också Sydkorea och Italien och att de därför påverkas både direkt och indirekt av kaoset på världsmarknaden. Läget kan liknas vid en hinderbana där svårigheterna följer på varandra och där ovissheten är utbredd.

– Om det till exempel uppstår brist på en reservdel så är det inte svårt att förstå att en leverantör hellre väljer Volvo framför den lilla firman. Det är den lilla företagaren som får ta den största smällen, säger Erik Sjölander.

Hotar många branscher

Coronavirusets spridning hotar många olika branscher, bland annat flygindustrin, fordonsindustrin, klädbranschen, tillverkningsindustrin, hotell- och restaurangbranschen och transportsektorn. Det har redan lett till påtagliga konsekvenser för SAS som har tvingats ställa in 2 000 flygningar och har bett sina anställda att kapa sina löner genom att jobba mindre tid.

Enligt en rapport från Trafikverket som SvD har tagit del av kommer 500–600 lastbilar inom kort att bli stående utan körningar i södra och västra Sverige, vilket berör 10 000 anställda. ”Blir störningen långvarig så innebär det stora kostnader och hot mot anställningar”, skriver Trafikverket i rapporten.

Stordalen har varslat

Besöksnäringen med hotell, resebyråer och restauranger är en av de hårdast drabbade sektorerna där resandet och antalet övernattningar minskar kraftigt. Det Petter Stordalen-ägda Clarion Hotel Post i Göteborg har varslat 25 personer om uppsägning. I Malmö har kollegan Clarion Hotel & Congress varslat elva personer.

– Det är corona som styr vår verksamhet just nu tyvärr, säger Clarion Hotel & Congress vd Jens Lyckman till SVT Nyheter Skåne.

fPlus har pratat med Hotell Högland i Nässjö, med 63 anställda, som också har känt av virusets effekter.

– Flera av våra kunder väljer att inte resa. Det orsakar avbeställningar som vi hittills uppskattar till 10 procent av vår normalomsättning. Vi har mest svenska besökare vilket kanske gör att vi inte drabbas lika hårt som hotell i storstäderna med många internationella gäster, säger vd:n Torgny Gunnarsson.

Försenade leveranser

Tillverkningsindustrin tar också stryk med inställda och försenade leveranser från Asien. Concil i Lidköping, med 15 anställda, tillverkar reklam- och informationsskyltar av råmaterial som importeras från Kina. Företaget har i flera veckor förgäves väntat på leveranser av material.

– Vi har avtal med kunder och måste leverera. Vårt enda sätt att lösa det är att köpa i Sverige och sälja med stora förluster till våra kunder. Materialet är flera gånger dyrare i Sverige, säger vd:n Johan Calmestrand till fPlus/Arbetsmarknadsnytt.

Concil följer utvecklingen av coronaspridningen och hoppas att allt vänder snart.

– Jag vet inte hur länge detta håller. Om det pågår månad efter månad så går det ju inte för det handlar om märkbara pengar för oss. Men vi måste samtidigt ha någon form av framtidstro, säger Johan Calmestrand.

Globalt reseförbud

Storföretaget Epiroc , som knoppades av från Atlas Copco 2018, och som tillverkar gruv- och anläggningsmaskiner i Kina och Sverige, har 14 000 anställda i 80 länder varav 3 500 i Sverige. Företaget har infört ett globalt reseförbud för sina anställda.

– Vi klassar coronasmittan som en kris och har dagliga diskussioner om läget. Det är viktigt att smittan inte sprids vidare. Vi har haft en smittad anställd i Kina men han är frisk nu, säger presschefen Ola Kinnander till fPlus/Arbetsmarknadsnytt.

Epiroc har dragit igång en kartläggning av sina underleverantörer, framför allt i Kina.

– Det är inte så farliga förseningar än, men det gäller att ha framförhållning. Vi vill se vilka underleverantörer som potentiellt har problem att leverera men de flesta har hittills haft tillräckligt stora lager. Vi hoppas att den positiva trenden fortsätter men det kan ju blåsa upp igen och bli totalt kaos, säger Ola Kinnander.

Blir värre och värre

Svenskt Näringsliv, som organiserar 60 000 företag, har frågat sina medlemsföretag om virusets effekter och av svaren framgår att det blir värre och värre. 25 procent uppger att finns risk för personalneddragningar, jämfört med 18 procent förra veckan. 26 procent svarar att försäljningen påverkas mot 16 procent veckan innan och 28 procent upplever störningar i produktionen mot tidigare 19 procent.

Arbetsgivarorganisationen har tagit fram en lista med förslag till regeringen för att lindra effekterna av coronasmittan. Bland annat borde företag få anstånd med skatteinbetalningar och slippa moms vid kundförluster. Utöver det önskar Svenskt Näringsliv utökade statliga exportkrediter och möjligheter till krislån hos Almi.

Under onsdagen lämnade januaripartierna besked om att många av kraven nu uppfylls. Bland annat slopas karensdagen i en och en halv månad, med möjlighet till förlängning. Arbetsgivare får anstånd med arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt i upp till ett år. Systemet för korttidsarbete, som har efterfrågats av såväl fack som arbetsgivare, införs redan den 1 maj och inte som tidigare planerat 1 augusti.

50-70 procent kan smittas

Sveriges företagare kan alltså bara hoppas att läget snart förändras till det bättre. Men en av världens främsta experter på coronaviruset hävdar att det kan bli precis tvärtom. Dr. Richard Hatchett, arkitekten bakom USA:s nationella pandemistrategi, säger i en intervju med brittiska Channel 4 att coronaviruset är den mest skrämmande smittan han kommit i kontakt med. Orsaken är kombinationen mellan dödligheten och att smittan sprids så snabbt.

Han jämför viruset med Spanska sjukan, som 1918-1920 dödade upp emot 6 procent av jordens befolkning och 2 procent av svenskarna. Han menar också att risken för en pandemi är överhängande, om vi inte redan är där, och att det är rimligt att jämföra kampen mot smittan med ett krig.

– 50–70 procent av jordens befolkning riskerar att smittas och många kommer tyvärr att dö innan vi hinner få fram ett vaccin. Vi får dras med coronaviruset i flera år, säger Dr. Richard Hatchett.

#Sjukskrivningar#Politik#Konjunktur#Sjukskrivningar#Arbetsgivaravgift
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist