Logo
Logo
Nyhet24 november 2020 - 15:11

Byggstrejken: Då stoppas Volvos lastbilstillverkning

När byggföretaget inte kan bygga gjuteri åt Volvo Powertrain i Skövde tvärnitar även lastbilsjätten Volvos tillverkning av motorer och motorkomponenter. ”Då blir det totalstopp”, säger Peter Lennartsson, vd på Skeppsviken. Byggstrejken stoppar också flera stora nyckelprojekt i den krisande besöksnäringen.

Foto: TT

På fredag inleder Byggnads den första etappen av den storstrejk som fackförbundet varslade om i förra veckan. Konsekvensen kan bli att svenska byggprojekt avstannar helt.

– Att Byggnads ska behöva varsla om stopp och strejker i en världsomfattande pandemisituation känns väldigt omoget. Företag och arbetstagare jobbar för att överleva den här pandemin. Jag tror att vanliga människor skakar på huvudet och frågat sig vad som händer. Det finns bättre valda tillfällen att ta till stridsåtgärder, säger Peter Lennartsson, vd på Skeppsviken, ett av de många drabbade byggbolagen.

Skeppsviken arbetar just nu med att bygga gjuteri åt Volvo Powertrain AB i Skövde, en underleverantör till lastbilsjätten Volvo, som utvecklar och tillverkar motorer och motorkomponenter. Om ingen överenskommelse nås kommer hela projektet att hamna i bakvattnet i samband med den andra strejkfasen den 3 december.

– Då blir det totalstopp. Konkret innebär strejken att många människor inte få tillgång till sina arbetsplatser. Det här är viktiga anläggningar och det är stora maskiner som ska in i de här byggnaderna. Om de inte färdigställs i tid kommer det at skada både vårt företag och vår uppdragsgivare Volvo, säger Peter Lennartsson.

”Generellt orolig”

Totalt sysselsätter Skeppsviken uppemot 100 yrkesarbetare, tjänstemän, underentreprenörer och leverantörer. Redan innan varslet spådde Peter Lennartsson att företaget väntas få det motigt framöver.

– Jag är generellt orolig eftersom jag inte vet hur pandemin kommer att påverka branschen framöver. Även om byggbranschen har klarat sig relativt bra jämfört med exempelvis turismnäringen så kommer vi också att få vår släng av sleven, säger han.

Peter Lennartsson är inte den enda i branschen som är orolig. I augusti meddelade Byggföretagen att pandemin blir allt mer påtaglig för bygg- och anläggningsbranschen. I en enkät rapporterar sju av tio medlemsföretag uppskjutna byggstarter medan mer än hälften ser en minskad orderingång jämfört med sex månader sedan. De senaste siffrorna från Konjunkturinstitutet (KI) bekräftar också det pressade läget i byggindustrin.

”Byggföretagen rapporterar om en minskning av antalet anställda för de senaste tre månaderna. Det är fortfarande fler företag som tror att antalet anställda kommer att minska än som tror på en ökning”, skrev KI i rapporten för oktober.

– Vi var inte direkt på väg mot en högkonjunktur innan. Så att addera en strejk på det här blir ju helt fel, säger Peter Lennartsson.

Samhällskritisk infrastruktur påverkas

Byggnads har varslat 87 arbetsplatser om en strejk som berör 1 400 anställda. Hur mycket strejken kommer att kosta företagen per dag är oklart, men när Byggnads senast strejkade, 2016, beräknas kostnaderna ha uppgått till mellan 100 och 200 miljoner kronor per dag.

I samband med den första strejkvågen på fredag den 27 november kommer flera samhällskritiska infrastrukturprojekt att påverkas. Ett av dem är Skanskas byggnation av nya Slussen som gäller arbeten i anslutning till slussanläggningen med kajer – bland annat rivning, schaktning, pålning, grundläggning samt betong- och stålkonstruktioner och nya konstruktioner på Södermalm. Andra stora Skanska-projekt som återfinns på strejklistan är utvecklingen av affärsområdena Sthlm New Creative Business Spaces i Stockholm och City Gate i Göteborg.

– Efter den första översynen kan vi konstatera att vi kommer att behöva planera om en del moment och ändra på en del leveranser för att i stor mån som möjligt lägga om projektet. Om stora delar av arbetsstyrkan går ut i strejk kommer vi absolut att påverkas på olika sätt, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska.

Hur omfattande konsekvenserna kan bli är för tidigt att säga, men för Skanska är det högst angeläget att det inte blir någon strejk.

– Rent teoretiskt om det finns ett projekt som har 100 procent fackanslutna kolleger så kan det stoppa projekten. Men det är för tidigt att säga det nu. Vi vet ännu inte hur många individer det berör, säger Jacob Birkeland.

Liknande tongångar kommer från byggföretaget NCC som bland annat är verksamt med projektet Hjulsta Norra Huvudvägen, som kommer att bli en av de viktiga knutpunkterna till Förbifart Stockholm. Ett annat projekt som kan drabbas är nöjesparken Lisebergs utveckling av ett nytt hotell, vilket kan bli ett ytterligare slag mot en redan hårt ansatt bransch.

– Vi håller nu på att analysera varslet, kontakta berörda arbetsplatser och kunder för att se hur en eventuell konflikt kommer att påverka våra projekt. Så exakt hur det kommer se ut för våra projekt som till exempel Liseberg och Hjulsta vid strejk vet vi ännu inte, säger Tove Stål, presschef på NCC, och fortsätter:

– Vidare så beklagar NCC att Byggnads har varslat om konflikt. Byggbranschen står för drygt 11 procent av BNP och är därför en viktig motor för att hålla igång Sveriges ekonomi. Vi hoppas på en snar lösning i denna fråga, säger Tove Stål.

Liknande ställning har Peab som bland annat arbetar med att bygga Skistars nya hotell Lodge Hundfjället, som ska bana väg för Sälen som en internationell fjällresort de kommande åren.

– Vi står bakom yrkanden från Byggföretagen om ordning och reda och bättre arbetsmiljö på byggarbetsplatser. Vi tycker det är olyckligt att Byggnads väljer att lägga ett varsel just nu. I och med coronapandemin befinner vi oss mitt i en samhällskris med kraftigt ökad smittspridning. Vårt fokus är att hålla produktionen igång samtidigt som vi gör allt för att förhindra smittspridningen och stötta våra medarbetare genom denna kris. Vi behöver arbetsro, ytterst handlar det om att rädda jobben, säger Michael Hedberg, HR-specialist på Peabkoncernen.

På frågan hur Byggnads själva ser på att strejken slår mot branscher som redan är på knäna, svarar presschef Gabriel Dahlander:

– Det är alltid tråkigt om tredje part påverkas men vi hoppas att Byggföretagen kan möta oss vid förhandlingsbordet.

Fakta

Byggnads varsel berör 87 arbetsplatser runt om i landet och runt 1 400 anställda. Varslet gäller Byggavtalet. Om inte parterna kommer överens kommer strejken att träda i kraft den 27 november och sedan utökas etappvis.

Enligt Byggföretagen ska byggnadsarbetare som berörs av Byggavtalet ha ny lön från och med den 1 december 2020. En byggnadsarbetare med ackordslön tjänar idag i snitt 38 800 kronor.

Byggnads är det fackförbund, som efter Syndikalisterna och Svenska Hamnarbetarförbundet, oftast varslar om konflikt på svensk arbetsmarknad.

Hittills har alla avtal som har tecknats i årets avtalsrörelse landat på märket.

#Avtalsrörelse#Industriavtalet#Avtalsrörelse#Byggföretagen#Byggnads#Konflikt#Kollektivavtal
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist