HenrikGustavsson
Foto: Centrum för rättvisa

Byggföretagare fick rätt mot Byggnads

Publicerat av Stina Bengtsson

Byggnads stridsåtgärder har kränkt HGS Linköping AB:s rättigheter. Nu får Henrik Gustavsson, som för tio år sedan förlorade sitt företag på grund av en blockad, rätt i Tingsrätten. ”Det är en mycket viktig dom”, konstaterar ombudet Fredrik Bergman.

Företaget HGS Linköping AB med tre anställda hade inte kollektivavtal. Byggnads valde därför att under 2006 försätta företaget i blockad. Trots att Europadomstolen konstaterade att blockaden var olaglig fortsatte Byggnads sin stridsåtgärd. Resultatet blev att företaget gick i konkurs, vilket Arbetsmarknadsnytt tidigare har skrivit om . Nu har dock ägaren Henrik Gustavsson vunnit i tingsrätten.

– Det känns fantastiskt att få upprättelse efter tio års rättegång i olika instanser. Tingsrätten har bekräftat de argument som vi framfört från dag ett. Det här är en dag jag aldrig kommer glömma, säger Henrik Gustavsson i ett pressmeddelande.

Henrik Gustavssons ombud Fredrik Bergman på Centrum för rättvisa konstaterar att tingsrätten slår fast att Byggnads ska betala skadestånd till Henrik Gustavsson, eftersom fackförbundets stridsåtgärder har kränkt företagets rätt till föreningsfrihet och äganderätt enligt Europakonventionen samt varit kvalificerat otillbörliga. Byggnads får betala 140 000 kronor i skadestånd till Henrik Gustavsson.

– Det här är en mycket viktig dom, säger han.

– Det här är en tydlig markering från tingsrättens sida att stridsåtgärder som är oförenliga med Europakonventionen är olagliga. Det är bra att detta tydliggörs och att Henrik nu äntligen får upprättelse, avslutar Fredrik Bergman.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2017-12-08 - 19:53  #Konflikt #Kollektivavtal