bygg 16 9
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Byggbranschen: Arbetsmiljöverket överdriver problem med svartarbete

Publicerat av Martin Berg och Henrik Sjögren

Arbetsmiljöverket hårdgranskar en rad branscher för att få bukt med svartarbete och utnyttjande av papperslösa flyktingar. Men den bild som myndigheten målar upp är överdriven, anser byggbranschen. Byggföretaget Skanska uppger att de kontrollerar sina underentreprenörer. ”Men det går självklart inte skydda sig till hundra procent”, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

I en serie razzior, på uppdrag av Arbetsmiljöverket och en rad andra myndigheter, avslöjas ett skuggsamhälle där människor utnyttjas hänsynslöst av oseriösa arbetsgivare. Det framkommer i en artikel i Dagens Nyheter den 9 april. Papperslösa flyktingar är en drabbad grupp, men det skulle även förekomma att ligor förmedlar illegal arbetskraft från andra länder.

– En överdriven bild, men vi får inte blunda för de problem som faktiskt finns, säger Peter Fredholm, styrelseordförande i bolaget ID06, som arbetar för att främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser i byggbranschen.

När Arbetsmiljöverket genomförde en så kallad osund konkurrens-razzia påträffade man kvinnor som städade för tolv kronor i timmen, thaimassöser med en lön på 4 000 i månaden och byggjobbare som fick sova i våningssängar och i gamla husvagnar.

– Det fuskas i alla led och i alla branscher, säger Mikael Roos på Arbetsmiljöverket till Dagens Nyheter.

Anledningen till den kraftiga ökningen anges framför allt vara att 12 000 personer skulle ha utvisats de senaste åren, men nu har gått under jorden. Migrationsverket räknar med att ytterligare 42 000 kommer att gå under jorden de närmaste fyra åren.

Enligt Arbetsmiljöverket och Polisen är fusket utbrett, men byggföretagen Skanska och Oscar Properties nämns som exempel på företag som på vars arbetsplatser papperslösa utnyttjas.

Byggföretaget Skanska känner dock inte igen sig i den bild som Dagens Nyheter presenterar i artikeln.

– Vi jobbar väldigt hårt för att stävja detta genom att kontrollera alla våra underentreprenörer och sin tur deras underentreprenörer. Vi kräver också att alla som arbetar på våra arbetsplatser ska ha kollektivavtal, något som vi gör stickkontroller på tillsammans med facket. Vi är också anslutna till ID06-systemet, säger Edvard Lind, presschef på Skanska.

– Men det går självklart inte att skydda sig till hundra procent. Det finns företag vars enda uppgift är att täcka upp för kriminell verksamhet och det kan vara svårt att skydda sig mot dem, fortsätter han.

Skanska uppger att de ska kontrollera vart DN fått sina uppgifter ifrån.

På arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier är man medveten om problemet, även om de anser att den bild som tecknas av Arbetsmiljöverket i Dagens Nyheters reportage är kraftigt överdriven. Peter Fredholm är ordförande i bolaget ID06 som lanserades av Sveriges Byggindustrier 2006 och som arbetar med att säkerställa att de personer som jobbar på byggföretagen är anställd enligt gällande regelverk.

– Det är precis detta problem som Sveriges Byggindustrier arbetar aktivt för att undvika. Vi vet att vår bransch är drabbad och det skadar oss på många sätt. Det gäller inte bara lönedumpning. Det är också en säkerhetsfråga och en fråga om osund konkurrens i byggbranschen, säger Peter Fredholm

ID06-systemet ska säkerställa att rätt person är på rätt arbetsplats, genom en typ av id-kortteknik. I Dagens Nyheters artikel framkommer dock att systemet inte har fungerat tillförlitligt.

– Vi vet att problemet förekommer i byggbranschen och därför har vi arbetat intensivt med detta id-system. Vi vet att detta system har haft en hel del brister, men vi har nu lanserat ett helt nytt och omarbetat system som ska börja gälla från april och framåt, säger Peter Fredholm.

Den bild som Dagens Nyheter tecknar är dock överdriven anser Peter Fredholm, som förutom rollen som styrelseordförande i ID06 dessutom är vd för byggföretaget JSB AB.

– Artikeln är tilltagen i överkant. Jag har varit verksam länge i byggbranschen och känner inte igen mig i den bild som målas upp. Den ger nästan intryck av att den kriminellt organiserade arbetskraften skulle vara större än den ordinarie. Vi får inte blunda för de problem som finns, men det tjänar inget till att överdriva bilden, säger Peter Fredholm.

Martin Berg Henrik Sjögren

Publicerad av Martin Berg och Henrik Sjögren den 2018-04-10 - 14:13