Bra kollegor pratar
Foto: Pontus Lundahl/TT

Bra chef och schysta kollegor viktigast när unga väljer jobb

Publicerat av Stina Bengtsson

Bra chef och trevliga kollegor. Det är det viktigaste när studenter och akademiker i början av karriären ska välja jobb visar en ny undersökning från Academic Work.

Vad är det perfekta jobbet när du är ny i karriären? Ja, av undersökningen Young Professional Attraction Index (YPAI) att döma är det ett jobb på Google, bara chefen är bra och kollegorna är trevliga.

– Vi ser att chefen har en central roll i många av de frågor som young professionals värderar högt i mätningen, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work.

Undersökningen visar att sex av tio av dem som är studenter eller akademiker i början av karriären tycker att kategorierna ”bra chef och bra ledarskap” samt ”trevliga kollegor och bra stämning” är det viktigaste när de söker jobb. En tidigare del av undersökningen visade att Google var den mest attraktiva arbetsgivaren, följt av Ikea och fem andra svenska företag på tio i topp-listan.

– Ledarskapet påverkar till exempel hur de anställda ser på sin chans till utveckling och hur stämningen är mellan kollegorna. Med det i åtanke är det inte konstigt att chefen anses vara det allra viktigaste på arbetsplatsen, säger Isabelle Ahlman.

Viktigt skapa rätt värderingar

För arbetsgivare är det därför viktigt att skapa rätt företagsvärderingar för att bygga ett starkt varumärke som arbetsgivare.

– Företagen på topp 10-listan över högst ansedda arbetsgivare har just det gemensamt. Nästan samtliga har en offentlig ledare som är representant för företagets värderingar och som är duktig på att förmedla företagets historia, säger Markus Åberg, People Plan Specialist på Academic Work.

För dem som svarat på undersökningen är det viktigt att de får känna att deras arbete gör skillnad och att det är värdefullt för företaget, menar Markus Åberg.

– Det är chefens uppgift att förmedla den känslan till sina anställda och se till så att alla blir sedda, säger han.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-09-17 - 08:00  #Kompetensförsörjning #Arbetsmiljö #Utbildning