Arbete
Foto: Nora Lorek/TT

Bistrare tider väntar på arbetsmarknaden

Publicerat av Carl Göransson

Arbetsgivare runt om i landet varnar för kärvare tider. Sysselsättningstrenden för riket har minskat med två procentenheter mot förra kvartalet, enligt företaget Manpowers arbetsmarknadsbarometer.

Enligt arbetsmarknadsbarometern tros sysselsättningen sjunka allra mest i Västra Götalands och Hallands län. Där har sysselsättningstrenden har sjunkit till minus nio procent. Det är ett tapp om tio procentenheter jämfört med förra kvartalet och regionen har lämnat sin svagaste prognos sedan 2009. I Mellansverige sjunker sysselsättningstrenden med sexton procentenheter, till minus åtta procent och det är en ny bottennotering.

 Det kommer oroväckande låga jobbprognoser från Västsverige och även mellersta Sverige, regioner med många industrier och en mängd stora företag. Näringslivet måste nu få tydliga besked från regeringen, inte minst om arbetsgivaravgiften för unga, för att kunna fatta beslut om rekrytering och tillväxt, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Enligt arbetsmarknadsbarometern tappar även riket som helhet. Sysselsättningsprognosen för Sverige ligger på två procent och det är en minskning på två procentenheter jämfört med förra kvartalet.

I norra Sverige ligger sysselsättningstrenden på elva procent, vilket är ett tapp med fem procentenheter jämfört med förra kvartalet. Arbetsmarknadsbarometern visar också positiva jobbprognoser för Stockholm, Uppsala och Östra Götaland.

Globalt rapporteras positiva jobbprognoser från 40 av 42 undersökta länder, men det handlar om små rörelser och relativt låg aktivitet på arbetsmarknaderna runt om i världen.

Manpowers arbetsmarknadsbarometer mäter arbetsgivarnas framtidstro. Undersökningen släpps kvartalsvis och baseras på intervjuer med nära 59 000 arbetsgivare från näringslivet och den offentliga sektorn i 42 länder. Sysselsättningstrenden, som Manpowers undersökning mäter, utgörs av den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar minus den andel som tror att den minskar.

Carl Göransson

Publicerad av Carl Göransson den 2015-06-22 - 21:17  #Konjunktur