Arbetsförmedlingen och Martina Elfgren Lilja, tf vd Kompetensföretagen.
Foto: TT + Pressbild

Bemanningsföretagens valkrav: Reformera Arbetsförmedlingen

Publicerat av Jakob Stenberg

Bemanningsbranschen växer så det knakar, men ifrågasätts från flera håll. ”Vi efterfrågar en reformerad arbetsförmedling där våra medlemmar får ansvar över matchningen”, säger Martina Elfgren Lilja på Kompetensföretagen.

Bemanningsbranschen spelar en allt viktigare roll på den svenska arbetsmarknaden. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB), som har gjorts på uppdrag av Kompetensföretagen (tidigare Bemanningsföretagen). Siffrorna belyser att branschen är en av landets främsta ungdomsarbetsgivare, att 7 000 personer över 65 år återfinns i samma bransch, precis som 21 000 utomnordiska personer.

– I högkonjunktur där det råder kompetensbrist är våra medlemmar, med sitt meritokratiska rekryteringsförfarande, fantastiska på att snabbt hitta och matcha kompetens. Våra medlemmar är dessutom i många fall bättre arbetsgivare än de man hittar inom till exempel offentlig sektor och vårdsektorn. När trenden på arbetsmarknaden handlar om flexibilitet i arbetslivet så är våra medlemmar attraktiva arbetsgivare, säger Martina Elfgren Lilja, tillförordnad förbundsdirektör på Kompetensföretagen.

Globaliseringen skapar nya möjligheter, betonar hon.

– Digitaliseringen och globaliseringen bidrar till att man kan jobba var som helst; arbetet är inte längre en plats att gå till, utan mer ett jobb att utföra - det kan våra medlemmar tillhandahålla på ett sätt som få andra.

V: Förbjud bemanningsföretag

1992 öppnade riksdagen dörrarna för mer personaluthyrning. Redan från starten mötte reformen kritik från såväl Socialdemokraterna som LO och TCO. Trots det växte bemanningsbranschen kraftigt under åren efter genomförandet, och har fortsatt att göra det.

Kritiken har emellertid inte lagt sig. Vänsterpartiet kräver ett totalförbud av bemanningsföretagen. precis som skådespelaren Sven Wollter gjorde när han i Aftonbladet förra året av oklar anledning fick skriva en önskelista till Socialdemokraterna.

Statsministerkandidaten Stefan Löfven aviserade 2014 i Transportarbetaren att bemanningsbranschen är här för att stanna, men att den bör regleras och ”bidra till flexibilitet på arbetsmarknaden, inte till lönedumpning eller att sätta anställningstryggheten ur spel”.

Så sent som i fjol beslutade IF Metall att de inte kommer att verka för att förbjuda bemanningsföretag eller begränsa företagens rätt att hyra in personal. Därmed inte sagt att konsensus rådde i förbundet.

– Bemanningsföretagen är en styggelse. Vi ser unga kamrater som kommer in, de skolas in ett system av underordning. Hela systemet med bemanning är otrygghet, sa Hans Andersson från avdelning 4 Södra Västerbotten från talarstolen, rapporterar Dagens Arbete.

”Reformerad arbetsförmedling viktigaste valfrågan”

När parterna och regeringen i mars kom överens om etableringsjobb var bemanningsföretagen inte inkluderade. Etableringsjobben innebär att arbetsgivare betalar 8 400 kronor per månad och att staten fyller på med drygt 10 000 kronor upp till kollektivavtalad minimilön som går direkt till den anställde.

Eftersom facken har valt att utesluta bemanningsföretagen är risken stor att resultatet blir ytterligare en anställningsform utan anställda, befarar Martina Elfgren Lilja på Kompetensföretagen.

– Det är mycket olyckligt att parter och regering valt att gå vidare med etableringsjobben utan att vår affärsmodell kan användas. Branschen sysselsätter årligen 250 000 personer, varav 55 000 utrikesfödda, varför jag befarar att etableringsjobben blir ytterligare en satsning som kommer att misslyckas. Den fantastiska potential av arbetskraft vi har med de nyanlända och unga kommer inte i lika hög grad som önskat att kunna tillsättas, säger hon.

Kritik från M och KD

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson var av förståeliga skäl nöjd när överenskommelsen presenterades, men flera partier är av en annan åsikt. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har meddelat att hon vill avskaffa etableringsjobben om det blir en alliansregering efter valet. Även moderatledaren Ulf Kristersson har kritiserat överenskommelsen.

– Om det visar sig funka är vi inte prestigefyllda, men vi kommer inte acceptera att det inte gäller alla arbetsgivare och att man undantar branscher, sa Ulf Kristersson till Arbetsmarknadsnytt.

Han ifrågasatte även att fackförbunden har varit väldigt tydliga med att de inte vill ha med bemanningsföretagen.

– Jag är väldigt tydlig på tvärtom. Och ytterst är det politiken som bestämmer det här.

Martina Elfgren Lilja på Kompetensföretagen välkomnar den inställningen.

– Eftersom vi tror på att vår bransch behövs för att kunna hjälpa till och sätta många fler i arbete, är det nog bra att börja om och se hur ett system kan byggas där alla kan vara med och bidra, säger hon.

Kompetensföretagens viktigaste valfråga är emellertid en annan än etableringsjobben.

– Vi efterfrågar en reformerad arbetsförmedling där våra medlemmar får ansvar över matchningen. De har de nödvändiga näringslivskontakterna, finns över hela landet i alla branscher och kan matcha företagens behov gentemot den arbetssökanden på bästa och snabbaste sätt, säger Martina Elfgren Lilja.

Jakob Stenberg

Publicerad av Jakob Stenberg den 2018-06-04 - 13:37  #Politik #Arbetsförmedlingen