Logo
Logo
Nyhet16 september 2020 - 14:09

Baqer valde att bli företagare – nu utvisas han

Baqer Mosawi kom till Sverige för fem år sedan, blev snabbt företagare och har sedan dess skött sin egen försörjning. Men nu utvisas Sveriges yngsta fäbodbrukare – för att han är företagare. ”Hade jag varit anställd hade jag inte behövt åka iväg till Afghanistan”, säger han.

Baqer Mosawi startade företag ett år efter att han kom till Sverige och försörjer sig på företaget. Men nu utvisas han – för att han inte är anställd.Foto: Privat

År 2015 kom Baqer Mosawi till flyktingförläggningen i Trängslet i Dalarna. Det var där han kom i kontakt med Bertil Johansson som är fäbodbrukare i Älvdalen. Baqer Mosawi, som själv är uppväxt på en gård i Afghanistan, frågade Bertil Johansson om han kunde få komma och praktisera på fäboden. Baqer hade erfarenhet av att valla får och hade alltid drömt om att en dag driva en egen gård. Att skaffa sig en praktikplats var viktigt för att integreras i arbetslivet och för att öka sina chanser att få stanna i Sverige, hade han hört.

På gården kände sig Baqer fort som hemma. Han trivdes i skogen, med djuren, att mjölka och göra produkter. När möjligheten uppstod att ta över några av djuren från Bertil Johanssons äldre arrendator, tog Baqer tillfället, och blott 18 år gammal, utvecklade han praktikplatsen till ett eget litet jordbruksföretag.

– Jag är jätteglad att se att den biologiska mångfalden och fäbodlivet kan leva vidare genom unga människor. Deras kunskap är viktig för framtiden och det är en trygghet för oss äldre, säger Bertil Johansson.

Haft företag i fyra år

Att bli företagare kan vara räddningen för många utanför storstäderna. Det kryllar inte direkt av jobb och att som nyanländ få en anställning kan vara svårt. Som företagare kan man däremot hoppa in och utföra olika typer av jobb. Dessutom kommer många flyktingar till just glesbygdskommuner.

För Baqer har det inneburit mycket jobb på gården. Utöver det har han även hunnit jobba extra som säsongsarbetare i fjällen, samtidigt som han på egen hand har lärt sig svenska, berättar Bertil Johansson.

– På hela året har jag bara varit ledig fyra dagar i somras, då passade jag på att träffa vänner. Så jag är också rätt trött nu efter så lång tid av mycket jobb, säger Baqer Mosawi.

Måste lämna landet

Det har minst sagt varit tuffa år för Baqer i Sverige, och fäbodlivet som han älskar, riskerar nu att vara på väg mot sitt slut.

I juli 2018, närmare tre år efter att han kom till Sverige, fick han avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Efter att ha överklagat beslutet avslår Migrationsöverdomstolen Baqers överklagan året därpå.

– Då har Sverige med råge överskridit asylregelkravet att besked ska komma på 6 månader. Under den tiden har ju många nyanlända hunnit få en etablering på arbetsmarknaden, varav flera har startat egna företag, speciellt på landsbygden, säger Bertil Johansson.

Efter att överklagan avslogs rekommenderades Baqer av Migrationsverket i Dalarna att göra ett så kallat spårbyte. Han söker då inte längre asyl i Sverige, utan om ett arbetstillstånd. Är man etablerad och arbetar i Sverige ska man inte behöva lämna landet för att ansöka om arbetstillstånd, men regelverken tar inte hänsyn till eget företagande. Det innebär att Baqer skulle behöva åka till Afghanistan och vistas där under handläggningstiden. Det ser han inte som möjligt.

– Jag har inte råd att betala någon som kan ta hand om djuren medan jag är borta. Det kan ta 16 månader innan man får något beslut, säger han.

Knappt 50 med samma kompetens

Baqer funderar över om det finns en möjlighet för honom att ta med några av djuren, men han tror att det skulle vara mycket svårt. Situationen försvåras ytterligare av att det är mycket få personer som har kunskaper i att bedriva fäbodar. I Sverige finns idag knappt ett 50-tal med den kompetensen.

Beslutet har tagit mycket hårt på Baqer som nu börjar ge upp hoppet om att få stanna.

– Jag är rädd att kommittén för framtida svensk migrationspolitik inte bryr sig om mig eller andra egenföretagare, utan bara ser till dem som varit anställda, det kommer nog inte att ändras. Hade jag varit anställd hade jag inte behövt åka iväg till Afghanistan, då hade jag kunnat stanna och lämna in en ny arbetstillståndsansökan från Sverige, säger Baqer Mosawi.

Bertil Johansson, som har varit en stor hjälp för Baqer under alla turer med Migrationsverket, menar att det är hög till att reglerna kring arbetstillstånd förändras till att täcka in företagande. Dessutom tycker han att det är anmärkningsvärt att hänsyn inte tas till att främja en levande landsbygd.

– Det borde uppmuntras när unga intresserar sig av landsbygden, säger han.

”Politikerna har inte värderat egenföretagare”

Genom den tillfälliga lagen som ska gälla till år 2021 har Sverige tagit bort de så kallade särskilt ömmande omständigheterna. Genom dem hade Baqer annars kunnat ansöka om arbetstillstånd, utan att behöva lämna landet.

– Politikerna har inte på något vis värderat etablerade företagare som en integrerad tillgång i den svenska arbetsmarknaden. Man har inte hängt med. Regelverket är över 20 år gammalt och mycket har förändrats sedan dess. Det måste i allra högsta grad ändras till att de som är företagare också får lämna ansökan om arbetsuppehållstillstånd, säger Bertil Johansson.

Baqer som har drivit ett jordbruk i fyra år, och lever upp till kraven om försörjning, berövas möjligheten att få söka arbetstillstånd. Så hade inte varit fallet om han bara hade varit anställd i fyra månader. Dessutom kom beskedet mitt i coronpandemin och Baqer har inte fått någon information gällande hur det skulle gå till att lämna landet. En namninsamling har nu startat i Baqers namn, med hoppet om att han ska få stanna.

– Jag är så glad och tacksam över att så många vill att jag ska få stanna i Sverige, säger han.

En gnutta hopp

Trots att det ser mörkt ut gällande möjligheten att söka arbetstillstånd, har en ny väg försiktigt öppnats upp. Baqer prövas nu för skydd via asylskäl av FN:s Tortyrkommitté i Geneve. Trots att det mycket sällan beviljas i Sverige, har det åtminstone väckt en liten gnutta hopp hos Baqer.

– Om jag får stanna vill jag köpa en gård, jag skulle vilja ha många fjällkor och några rödkullor, inga getter, men får vill jag ha, de är lite lättare, värmlandsfår ska det vara, precis som jag har nu, säger Baqer Mosawi.

Vi har kontaktat Migrationsverket som inte kan uttala sig om Baqer Mosawis fall utan en fullmakt, men svarar att arbetstillstånd som egenföretagare ska sökas innan inresa till landet.

”En person kan göra spårbyte från asylsökande till att ansöka om arbetstillstånd. Den undantagsregeln gäller en person som tidigare varit asylsökande som har en anställning. Egenföretagare omfattas alltså inte av undantagsregeln”, svarar Migrationsverkets presstjänst.

Emelie Hägerström

#Integration#Migrationsverket#Kompetensförsörjning#Företagsamhet
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist