Axfood med livsmedelskedjorna Willys och Hemköp drabbas av hamnstrejken
Foto: TT

Axfoods krisplan när storstrejken slår till

Publicerat av Stina Bengtsson

När hamnstrejken troligen bryter ut på onsdag i nästa vecka orsakar det stora problem för många verksamheter. Många företag arbetar just nu på sin krisplan. "Det blir jätteproblem för oss", säger presschef Claes Salomonsson.

– Om och när konflikten nu utvidgas, och blir långvarig, så kommer det att påverka oss i högsta grad, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Axfood är en av Sveriges största livsmedelskedjor. En stor del av deras totala import går via hamnarna. Från Belgien, Tyskland, Frankrike och Holland kommer till exempel blöjor och choklad. Detta tas till största del in via RoRo-terminalen i Göteborg, en terminal som enligt vd Björn Wånge kommer att behöva stängas om strejken bryter ut. Det innebär stora logistikförändringar för Axfood.

– Vi tvingas lägga om allt till lastbil genom Tyskland istället – vilket innebär ökade kostnader och priser och förstås ökad miljöpåverkan, tyvärr, säger Claes Salomonsson.

Men RoRo-terminalen är inte den enda vägen in för Axfoods varor. Även containerterminalen i Göteborgs hamn är en nyckelport för företagets varor.

– Dit kommer till exempel det vi importerar från Kina, te från Indien och konserver, berättar Claes Salomonsson.

Han kan i dagsläget inte säga exakt hur strejken kommer att slå mot företaget.

– Det beror lite på om strejken blir fullskalig och lite också hur långvarig den blir – samt  hur rederierna väljer att göra, säger han.

– Blir konflikten fullskalig och långvarig blir det jätteproblem för oss. I värsta fall får vi styra om så att vi exempelvis tar varorna på tåg från Kina istället, fortsätter Claes Salomonsson.

Just nu arbetar företaget med logistiken och att styra om trafiken.

Kommer konsumenter att drabbas i form av brist på vissa varor, tomma butikshyllor och dyrare mat?

– Vi hoppas och tror inte det. Det är det vi jobbar för genom att lägga om trafiken. Åtminstone inte på kort sikt. Hur det blir på lång sikt är mera oklart.

Hamnstrejken bryter av allt att döma ut vid midnatt natten till onsdag. I dagsläget finns det inget som talar för att konflikten ska ta slut snabbt.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2019-02-28 - 15:45  #Konflikt #Kollektivavtal #Hamnkonflikten