AMN_9-2
Foto: Jessica Gow/TT

Avtalsförhandlingar mot klockan

Om en vecka ska industrins parter ha enats om nya avtal, men det ser ut att bli tuffa bataljer in på målsnöret. Stora frågor är ännu inte lösta.

Det drar ihop sig i industrins förhandlingar. Om drygt en vecka ska avtalen vara på plats. Men parterna, ledda av de opartiska ordförandena (Opo), har tuffa frågor kvar att bena ut. Framför allt handlar det om nivån och att arbetsgivarna vänder sig emot LO:s lönekonstruktion med dubbla märken.

– Det är ganska besvärliga förhandlingar. Frågan om dubbla märken är väldigt besvärlig. Men vi hoppas att vi kan hitta en lösning på den och att vi kan få en slutförhandling och en slutlig hemställan i nästa vecka som kan leda till avtal, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, i en webbsändning.

Förhandlingarna med tjänstemännen om visstid och frågor om deltidspension går ganska bra, enligt Weihe. Betydligt kärvare går samtalen med IF Metall. Förutsättningarna är goda, men stora frågor är ännu inte lösta.

– Vi har fortfarande kvar vårt krav på att vidga flexibiliteten eller korridoren. Där man som arbetsgivare får gå upp och ner i ordinarie arbetstid. Det är en principiell och laddad fråga för IF Metall. De har dubbelt märke. Det är lika mycket laddning i den frågan. Så läget är ganska besvärligt. Jag tror att vi kommer att lösa det här utan varsel eller konflikt, men osvuret är väl bäst i det avseendet.

Även IF Metall har som mål att ett avtal ska träffa innan den första april. Om så inte sker kan IF Metall varsla om konfliktåtgärder. Fackförbundet har genomfört en rundringning med klubbar med mer än 50 medlemmar.

– Beredskapen är god. Våra klubbar och avdelningar står beredda, det visar den rundringning till över 500 arbetsplatser som vi gjorde förra veckan, säger avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä, till IF Metalls hemsida.

När OpO presenterade sin skiss häromveckan ställde sig både fack och arbetsgivarna positiva till förslaget.

– Jag tycker att parterna är ganska tydliga med att det vore bra att träffa ett längre avtal. Det ligger i IF Metalls, Unionens, Sveriges Ingenjörers och vårt intresse. Det är klart att ett långt avtal innebär att man vet vad man har att förhålla sig till, men det måste hamna på vettiga nivåer. Längre avtal ger en möjlighet för företagen att genomföra förändringar och ha förhandlingar med de lokala facken hur man kan bli mer konkurrenskraftiga, säger Anders Weihe, Teknikföretagen.

Anders Ferbe, ordförande IF Metall, öppnar också för längre avtal . Men det finns förbehåll, bland annat att det finns med ytterligare avsättningar till systemet för deltidspension/flexpension.

– Vi har sagt att läget i år är ungefär samma som för ett år sedan. Framåt kommer vi ha ungefär samma ekonomiska utveckling under kommande åren, om inget oväntat händer. Då kan vi med ett längre avtal skapa bra avtal för våra medlemmar, säger han till IF Metalls hemsida.

Det finns globala orosmoln som påverkar arbetsgivarnas syn på nivån, betonar Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

– Vi ser en lång period av vikande global tillväxt, och det gäller i stort alla länder, både i tillväxtvärlden och i industrivärlden. Dessutom finns det extra orosmoln med tanke på de protektionistiska förslag som kommer, inte minst från Donald Trump, säger han.

Samtidigt har det den senaste tiden kommit positiva signaler om svensk ekonomi. Från olika håll rapporteras det om att Sverige går som tåget . Men det gäller att skilja på trender och konjunkturer, enligt Mats Kinnwall. Världen växer betydligt långsammare i dag än innan finanskrisen, betonar han.

– Konjunkturen är en sak, där har vi optimism på många håll. Men det beror ju på att vi har haft en lång period med väldigt låga räntor och en period med svag krona som stöttar industrin. Men den långa trenden, tillväxttrenden är en annan sak. Vi ser en påtaglig inbromsning i den underliggande trendtillväxten, säger han och fortsätter.

– En liten öppen ekonomi som Sverige är oerhört påverkad av vad som händer i världshandeln, och inbromsningen kommer att fortsätta, säger han.

Enligt Anders Weihe är det på tiden att Sverige återhämtar tappad konkurrenskraft.

– Vi har haft en lång period där vi har ökat kostnaderna mer än i omvärlden. Företagare är glada just nu, men det är inte en molnfri himmel, säger han.

Publicerad av Redaktör den 2017-03-23 - 16:41  #Avtalsrörelse #Konjunktur