gretavvensssson
Foto: Pressbild Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket: "Ber alla företagare om ursäkt"

Efter den hårda kritiken mot Arbetsmiljöverket backar nu myndigheten och tar bort mobilspelet "The Boss". "Vi ber om ursäkt till alla företagare som känt sig kränkta eller tagit illa vid sig", säger Greta Svensson, kommunikationschef på Arbetsmiljöverket.

Under veckan har Arbetsmarknadsnytt uppmärksammat Arbetsmiljöverkets spel ”The Boss - var går din gräns?” . Kampanjens syfte var att visa hur arbetsgivare kan frestas att kompromissa med anställdas säkerhet. Kritiken lät inte vänta på sig. Arbetsgivarorganisationer som Visita och Svenskt Näringsliv samt företagare, som restaurangföretagaren Paolo Roberto och flera byggföretag , rasade mot kampanjens syfte, utformning och att den finansierades av skattepengar.

Nu backar Arbetsmiljöverket och stoppar spelet.

– Vi ber om ursäkt till alla företagare som känt sig kränkta eller tagit illa vid. Det har aldrig varit vårt syfte. Vi vet att majoriteten av företagarna sköter sig. Vi har helt enkelt haft som syfte att nå ut till så många som möjligt, säger Greta Svensson, kommunikationschef på Arbetsmiljöverket.

Greta Svensson understryker att man från myndighetens håll inte velat svartmåla någon med sin kampanj.

– Vi har haft som syfte att nå en större målgrupp än vad vi traditionellt gör med vår marknadsföring. Det är en del av vårt regeringsuppdrag att vara offensiva i vårt arbete att belysa företag som konkurrerar med oschyssta metoder.

Hon betonar att det varit ett medvetet val att testa gränserna med kampanjen för att nå ut till ett större antal personer. En del av den strategin har inneburit att använda ett språkbruk som Greta Svensson själv kallar mer ”svart och vitt”.

– Vi har lånat terminologi och dramaturgi från spelvärlden och den är mycket hårdare och förenklad än klassisk kommunikation från en myndighet, säger hon.

Var det ett lyckat grepp när du ser tillbaka på det?

–Det är ledsamt om företagare känt sig utpekade. Vi är nöjda med att appen har fått uppmärksamhet men eftersom debatten nu har kantrat till att handla mest om vårt tonläge så har vi nånstans hamnat snett.

– Vi är fullt medvetna om att den stora majoriteten av företagarna i de här branscherna sköter sig, säger Greta Svensson.

Appen ”The Boss” plockas nu bort, samtidigt som marknadsföringen kring spelet avslutas, enligt Greta Svensson. Hon berättar att kampanjen var planerad att avslutas i mitten av januari månad sedan tidigare, och de senaste dagarnas kritik har haft inverkan på beslutet att även plocka bort appen.

Adam Samara

Publicerad av Redaktör den 2018-01-12 - 10:42