Arbetsförmedlingen
Foto: Marko Säävälä/TT

Arbetsförmedlingen varslar 4500

Publicerat av Stina Bengtsson

Idag blev det klart att Arbetsförmedlingen varslar 4 500 personer om uppsägning. Orsaken är det minskade ekonomiska anslaget i statens budget. Medarbetare i hela landet kommer att varslas.

mikael sjoberg

Mikael Sjöberg, gd på Arbetsförmedlingen

Foto: PER LARSSON / TT
Elisabeth Sventesson

Elisabeth Svantesson (M)

Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

– Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingen uppgår de minskade budgetanslagen för 2019 till 5,3 miljarder kronor, uppdelat på två poster: förvaltning och programinsatser. Det är att jämföra med budgeten för 2018 på drygt 75 miljarder kronor.

– Trots att Arbetsförmedlingens anslag har ökat dramatiskt under högkonjunktur har resultaten uteblivit. Även med vårt budgetförslag kommer programanslagen vara dubbelt så stora som under finanskrisen 2009, sa Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT i samband med att riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion i december.

Nu inleds förhandlingar med de fackliga parterna. På Akademikerförbundet SSR var varslet väntat, men det finns en oro för vad som kommer att hända.

– Det är viktigt att det blir en transparent process, så att det är tydligt för de anställda enligt vilka principer som neddragningen genomförs, säger Anders Lindström, biträdande förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2019-01-30 - 10:24  #Politik #Arbetsförmedlingen