Arbetsförmedlingen
Foto: Marko Säävälä/TT

Arbetsförmedlingen slutar förmedla jobb

Publicerat av Frida Nygren

Arbetsförmedlingen ska sluta förmedla jobb. Istället ska privata aktörer sköta matchningen och myndigheten fokusera på vilken hjälp de arbetslösa behöver.

Beslutet att Arbetsförmedlingen inte längre ska förmedla jobb grundar sig i Januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna samt ett kraftigt minskat anslag i statsbudgeten.

Istället ska myndighetens fokus ligga på att bedöma varje arbetssökandes behov av stöd och insatser.

Ylva_Johansson_10

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Foto: SÖREN ANDERSSON

– Det har funnits kritik under många år om att Arbetsförmedlingen haft ett väldigt brett och otydligt uppdrag. Det jag hoppas är att det här blir ett tydligare uppdrag om vad man verkligen ska vara bra på, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, till TT.

Arbetsförmedlingens nya uppdrag kommer även att innebära att myndigheten ska slussa arbetssökande vidare till privata aktörer som ska arbeta med matchning och insatser för att få ut människor på arbetsmarknaden.

Även kvalitets- och resultatkontroller av de privata aktörerna ska ligga på myndighetens bord och en modell som diskuteras är att ersättningen till de privata aktörerna ska betalas ut när någon har fått jobb. Enligt ett pressmeddelande kommer även hälften av landets 242 kontor att läggas ned.

Sämsta kanalen för att hitta jobb

Företagen har tidigare sett Arbetsförmedlingen som den sämsta kanalen för att hitta personal. Bara 31 procent tyckte att det fungerade att rekrytera via Arbetsförmedlingen, enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät för 2018.

Hamilton

Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv

Foto: Stina Bengtsson

– Vi har gång på gång påtalat att Arbetsförmedlingen har spelat ut sin roll. Den kostar alldeles för mycket och har gett alldeles för klena resultat, säger Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Han berättar vidare att Svenskt Näringsliv drivit på för en omfattande reform av arbetsförmedlingen under flera år.

– Vårt fokus har handlat om att renodla uppdraget, se över hur myndigheten blir kostnadseffektiv samt resultatstyrd, säger han och fortsätter:

– Just nu ser vi indikationer som verkar gå i samma riktning som Svenskt Näringslivs hållning. Men djävulen sitter i detaljerna och vi vet ännu inte exakt utformning och genomförandehastighet.

Frida Nygren

Publicerad av Frida Nygren den 2019-03-04 - 14:07  #Arbetsförmedlingen