Mejl från Arbetsförmedlingens it-support samt Petter Stordalen
Foto: TT

Nordic Choice har via mejl från Arbetsförmedlingens it-support fått beskedet att de är avstängda. Hotellkoncernen ägs och grundades av Petter Stordalen.

Arbetsförmedlingen mörkade avstängningen av Stordalen

Publicerat av Stina Bengtsson

Ett mejl som Arbetsmarknadsnytt har tagit del av bekräftar att Arbetsförmedlingen har stängt av Nordic Choice Hotels från att annonsera på grund av tidigare diskriminerande jobbannons. Ändå fortsätter myndigheten att dementera, bland annat i sociala medier. "Situationen är bisarr", säger Ann Mårder på Nordic Choice.

Ann Mårder, Nordic Choice Hotels

– Vi har både i telefonsamtal och via mejl med Arbetsförmedlingens it-support fått beskedet att vi är avstängda på grund av tidigare diskriminerande annons, säger Nordic Choice Hotels HR-chef Ann Mårder.

Foto: Nordic Choice

Det var igår som Arbetsmarknadsnytt publicerade nyheten att Arbetsförmedlingen har stängt av Nordic Choice-koncernens möjlighet att publicera annonser på Platsbanken. Bakgrunden var att Clarion Hotels, som är en del av koncernen, hade publicerat en annons med texten “We don’t hire disabled people, immigrants, persons with a criminal record, gays or lesbians, Norwegians or divorcees. We hire individuals.” * En text som Arbetsförmedlingen ansåg stötande och kallade för diskriminerande.

Efter publiceringen kontaktade Arbetsförmedlingens presstjänst Arbetsmarknadsnytt via telefon och dementerade att de skulle ha stängt av Nordic Choice. Något som de senare också underströk i ett mejl till Arbetsmarknadsnytt. ”Det stämmer inte att vi skulle ha stängt av Clarion från att annonsera i Platsbanken”, skriver presstjänstens Anna-Lena Immo i mejlet. Ett mejl som hon sedan följer upp med ytterligare mejl med liknande dementier. Myndigheten har också dementerat via Twitter.

Bekräftar avstängning 

Men enligt Nordic Choice Hotels HR-chef Ann Mårder har hon fått motsatta uppgifter från Arbetsförmedlingens it-support, både muntligen och skriftligen.

– Vi har både i telefonsamtal och via mejl med Arbetsförmedlingens it-support fått beskedet att vi är avstängda på grund av tidigare diskriminerande annons, säger hon.

Enligt Ann Mårder har hon i ett telefonsamtal med it-supporten fått beskedet att en handläggare på Arbetsförmedlingen har stängt av möjligheten med hänvisning annonstexten. Något som bekräftas i det mejl som finns skärmdumpat i denna artikel. Mejlet är skickat till Nordic Choice Hotels leverantör av rekryteringssystem Workbuster, via vilka koncernen publicerar sina annonser i olika rekryteringskanaler.

Varför presstjänsten och it-supporten ger olika besked är i skrivande stund oklart, men Nordic Choice Hotels kan fortfarande inte publicera annonser.

Vad tycker du om att Arbetsförmedlingen stänger av er och sedan ger dubbla budskap om orsaken?
– Hela situationen är märklig och lite bisarr. Arbetsförmedlingen har fortfarande inte tagit kontakt med oss. Det har nu i onödan blivit en väldigt stor sak, säger Ann Mårder.

– Vi vill reda ut det här så snabbt som möjligt, så att vi kan publicera annonser igen, avslutar hon.

* Fritt översatt: ”Vi anställer inte funktionsnedsatta, invandrare, före detta kriminella, bögar, flator, norrmän eller frånskilda. Vi anställer individer.”

Uppdatering

Efter publiceringen av denna artikel valde Arbetsförmedlingen att öppna upp Nordic Choice Hotels konto igen.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2019-05-17 - 10:16  #Kompetensförsörjning #Arbetsförmedlingen