Skylt Arbetsförmedlingen
Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen minskar användningen av privata tjänster

Publicerat av Stina Bengtsson

Arbetsförmedlingen drar ner på anslagen till externa aktörer. Det innebär att färre personer kommer få hjälp med matchning på arbetsmarknaden. Beslutet får negativ kritik från arbetsgivarhåll.

Maria Mindhammar, överdirektör, Arbetsförmedlingen

Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingen.

Foto: Pressbild
Patrik Karlsson

Patrik Karlsson, Svenskt Näringsliv.

Foto: Sören Andersson

Uppemot 10 000 arbetssökande färre än förra året kommer att få hjälp från Arbetsförmedlingen med aktivitetsstöd. Det rapporterar SVT. Enligt SVT har personer som inte tillhör en prioriterad grupp, alltså till exempel är under 25 år eller har ett funktionshinder, minimala chanser att få praktikplatser.

– Vi kan inte satsa de extra medel vi skulle vilja göra på att köpa tjänster externt och på att ge aktivitetsstöd. Det är där vi måste dra ner, säger Arbetsförmedlingens överdirektör Maria Mindhammar till SVT.

Svårare att få uppdrag

Konsekvensen är att Arbetsförmedlingen nu kommer att köpa färre tjänster av externa aktörer. För fristående företag, som arbetar med matchning på arbetsmarknaden blir det alltså nu svårare att få uppdrag.

Patrik Karlsson, som är arbetsmarknadspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, reagerar negativt på Arbetsförmedlingens besked, som han ser om en följd av en politisk prioritering.

– Att Arbetsförmedlingen är restriktiva med skattepengar är bra, men prioriteringen i detta fall är fel. Vi tycker att det är viktigt att regeringen och Arbetsförmedlingen ser värdet hos de privata aktörer och satsar på insatser där det faktiskt går att mäta resultat, säger han.

Han menar att det är bättre att satsa på insatser som ger det han kallar riktiga jobb, till exempel det som kallas Stöd & matchning, istället för subventionerade anställningar som inte ger möjligheter till fortsatta anställningar.

– Regeringens fokus på de hundraprocentigt skattesubventionerade extratjänsterna äter upp anslagen, konstaterar han.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-07-05 - 10:31  #Arbetslöshet #Arbetsförmedlingen