working bild
Foto: Tomas Nyberg

Arbetsförmedlingen kastar ut dem i arbetslöshet för ett småfel

The Working Generation har anställt flera personer som tidigare stod långt ifrån arbetsmarknaden. Men när Arbetsförmedlingen upptäckte att företaget hade en betalningsanmärkning drog de in samtliga arbetsmarknadsstöd. "Ett litet misstag förstör nu för alla. Jag tycker inte att det är rimligt", säger Rickard Linetti, vd för The Working Generation.

Rickard Linetti är en erfaren internetföretagare som har startat flera olika rekryteringssajter. Bland annat lanserade han 1996 jobbdatabasen Karriärguiden som sedan blev köpt av den internationella jobbdatabasen StepStone. Hans senaste projekt heter Platstorget.se. Det är en traditionell rekryterings- och jobbsajt som särskilt inriktar sig mot den kommunala arbetsmarknaden.

Platstorget drivs i sin tur av företaget The Working Generation där samtliga anställda är personer som av olika skäl har befunnit sig långt ifrån arbetsmarknaden.

Rickard Linetti

– För många personer är det ett stort steg att börja arbeta igen. Att gå upp på morgonen, att få fasta rutiner. Jobbigt, men också roligt, och så klart mycket värdefullt, säger Rickard Linetti.

Affärsidéen är att ju fler kommuner som använder sig av Platstorget.se desto fler personer kan anställas på företaget. När företaget bildades för två år sedan inledde de ett samarbete med Arbetsförmedlingen i Trelleborg som hjälpte till att hitta rätt personer för anställning. Arbetsförmedlingen skrev också ett kontrakt med The Working Generation om olika stödåtgärder för de anställda som till exempel lönebidrag.

Förödande misstag

Men när verksamheten hade varit igång i två år drabbades företaget av ett stort bakslag. Arbetsförmedlingen upptäckte att företaget hade en betalningsanmärkning. Ett förödande misstag visade det sig, eftersom resultatet blev att de arbetsmarknadsstöd som godkänts för personalen nu inte förlängdes.

– Felet upptäcktes i oktober när vi skulle förnya ett kontrakt. Det var ett misstag från vår sida som berodde på att en av våra anställda inte var uppdaterad på de senaste reglerna. Tyvärr drabbar det nu alla anställda, konstaterar Rickard Linetti.

Han har förståelse för att Arbetsförmedlingen måste följa sina regler, men tycker inte att åtgärden är proportionerlig mot konsekvensen – att flera personer nu riskerar att bli arbetslösa.

Han har också exempel hört att stöden inte måste dras in om myndigheten vet att företaget är seriöst. Något som Rickard Linetti menar att de är.

– Vi blev till exempel årets nyföretagare i Trelleborg förra året.

”Förstör för människor som vill arbeta”

Rickard Linetti tycker att Arbetsförmedlingen på det hela har en rigida inställning, eftersom den grupp företaget arbetar med hör till Arbetsförmedlingens mest prioriterade.

– Det här förstör bara för flera människor som vill, och mår bra av att arbeta.

Christine Ekdahl-Persson är enhetschef på Arbetsförmedlingen i Trelleborg. Hon säger att hon inte kan kommentera enskilda företag på grund av sekretess men säger att myndigheten inte kan göra undantag.

– Arbetsförmedlingen måste följa de regler och villkor som styr arbetsgivarstöden och vi måste ha kontroller och regler för hur vi hanterar skattebetalarnas pengar. Alla arbetsgivare som tar emot ett arbetsgivarstöd måste också godkänna de villkor som ställs. Vi kan inte heller göra undantag för de regler som gäller och som vi informerat om. Det är inte rättssäkert.

Idag har The Working Generation fortfarande fem stycken anställda via Arbetsförmedlingen men deras stöd löper ut den sista mars i år. Visserligen kan företaget börja anställa nya personer igen i oktober, men det gäller inte de som idag arbetar på företaget.

– Vi vill så klart ha kvar dem och försöker nu hitta andra finansiärer, säger Rickard Linetti.

Martin Berg

Publicerad av Redaktör den 2018-01-18 - 09:57  #Arbetslöshet #Arbetsförmedlingen