ROT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Antalet rotföretag störtdyker efter sänkningen

Rotsänkningen har inneburit en kraftig nedgång i antalet rottjänster. Jämfört med förra året har antalet företag som utför rottjänster minskat med 23 procent. ”Det är helt vansinnigt att man gör en sådan åtgärd”, säger Marie Björkholm, vd på Seniorproffsen.

Vid årsskiftet sänktes rotavdraget från 50 till 30 procent. Redan några månader in på det nya året märks förändringen. Siffror från Skatteverket visar att jämfört med förra året har antalet företag som utför rottjänster minskat med 23 procent. I mars i år utförde 21 973 företag rottjänster jämfört med 28 676 i mars förra året.

Antalet företag som ansökte om rotavdrag under mars i år var alltså nästan 7 000 färre än under samma månad förra året, och antalet köpare sjönk från 130 000 till 97 000 under perioden, enligt statistik från Skatteverket.

– Det är helt vansinnigt att man gör en sådan åtgärd, säger Marie Björkholm, vd på Seniorproffsen i Västerås.

Hos Seniorproffsen arbetar personer över 55 år med allt från fastighetsskötsel och städning till hantverksarbete.

– De flesta är överens om att vi behöver jobba längre och då är rot en bra grej som gör att exempelvis en hantverkare kan fortsätta jobba även upp i åldrarna. Vi är etablerade och har en trogen kundkrets, men rotsänkning gör knappast att vi går framåt. Vi har märkt att det har blivit något mindre jobb sedan årsskiftet, inte minst innebar hösten att vi inför sänkningen var tvungna att förbereda oss och dra ner.

Utvecklingen borde kanske inte kommit som en överraskning. Redan innan årsskiftet märktes flera signaler på ökad oro bland landets företag. En undersökning av ekonomiföretaget Visma visade att nio av tio företagare inom rot- och rut-branschen trodde att svartarbetet kommer att öka framöver. En annan undersökning från Servicefinder.se belyste att 86 procent av deras anslutna byggföretag var oroliga för framtiden, och vart fjärde fruktade att de skulle bli tvungna att lägga ner verksamheten helt. Nu har det blivit verklighet för många företag i branschen.

Marie Björkholm på Seniorproffsen tror att rotsänkningen på sikt kommer att få konsekvenser för hela Sverige.

– Vi riskerar att åter hamna i det som vi ville bort ifrån, en stor andel svartjobb. Utöver att rotavdraget kraftigt har minskat svartjobben så har det skapat arbetstillfällen, inte minst till unga och invandrare. Nu går många en osäker framtid till mötes, säger hon.

Joacim Bergström, ägare och marknadschef för Djurgårdens Bygg & Miljö i Eskilstuna, betonar att regeringen tänkte fel när den sänkte rotavdraget. Företaget har drygt 40 anställda, varav flera är ungdomar.

– Det är inte lätt att driva företag och det blir ju inte lättare när förutsättningarna ändras hela tiden. Regeringen borde ha tänkt precis tvärtom och låtit fler gynnas av avdraget, det skapar ju jobb, säger han.

Han påpekar att rotsänkningen framför allt drabbar de mindre företagen.

– Uppskattningsvis tappar vi ett 100-tal mindre jobb om året, så vi klarar oss relativt bra. Däremot märker vi ju att sänkningen slår extremt hårt mot exempelvis målerifirmor som vi jobbar med, som i högre grad lever på mindre jobb, säger han.

Dessutom slår den höjda arbetsgivaravgiften för unga hårt, betonar han.

– De höjda arbetsgivaravgifterna kostar oss omkring 6-700 000 kronor i ökade kostnader varje år. Då ska man komma ihåg att vi är en bransch med små marginaler, säger han.

Peder Johansson, vice vd och serviceledare på Elstyr Installation, har också märkt av en avmattning sedan rotavdraget sänktes vid årsskiftet. Än så länge har företaget inte behövt dra ned på personal, men uppdragen blir allt färre och minskar i omfattning.

– Vi har samma kunder men mindre jobb åt dem. Vi gör mycket jobb åt små byggare och har alltid haft tre man på heltid vid jobb som köksbyten och badrum. Nu märker vi att det minskar och i dag har vi 2,5 man på de kunderna. Och jag tror att det kommer att minska mer eftersom mycket av jobben hittills har varit jobb som inte hanns med under paniken som utbröt i slutet av 2015, säger han.

Och det finns fler orosmoln. Peder Johansson betonar att svarta uppdrag återigen har blivit ett lockande alternativ bland privatkunder. Han ger en känga till politikerna.

– Det var en miss att sänka avdraget. Vi märker nu att svartarbetena blir fler, säger han.

Publicerad av Redaktör den 2016-04-29 - 16:07