Logo
Logo
Nyhet23 juli 2019 - 10:07

Allt fler nobbar anställning – gigjobben tar över

Allt fler väljer att starta eget och frilansa, något som ställer nya krav på företag och beslutsfattare. Tryggheten av en fast anställning ställs mot den flexibilitet som frilanslivet innebär och enligt forskaren Anders Parment är gigjobben här för att stanna.

Allt fler lockas av gigjobben.Foto: Pressbild Tingent
Anders Parment.
Foto: Eva Dalin

Företaget Tingent har under sin fyraåriga livstid skaffat sig stora kunder som Spotify, Klarna och Mojang. Affärsmodellen är att matcha egenanställda konsulter med uppdragsgivare inom techbranschen.

– Behovet för en tjänst som Tingent har växt fram i takt med att arbetsmarknaden har förändrats och att gigekonomin har växt, säger Linn Nyberg, sälj- och marknadschef på Tingent.

Med en så föränderlig arbetsmarknad ställs det nya krav på företagens möjlighet till flexibilitet. Enligt en studie som Tingent och Novus har gjort är frihet, flexibilitet och utveckling de tre avgörande faktorerna för dagens utvecklare när de väljer arbetsgivare.

– I och med förändringen finns det nu allt fler som vill bryta sig loss från en fast anställning och starta eget, och samtidigt kunna hjälpa en mängd olika bolag i olika faser. För oss är det viktigt att människor kan komma in och känna att de gör nytta utan att behöva låsa sig vid en långsiktig anställning.

En ”win-win” för båda sidor

Enligt Linn Nyberg ligger techbranschen i framkant gällande att anlita frilansare. Tingent har märkt av en kraftig ökning av ansökningar från frilansande utvecklare som söker uppdragsgivare – sedan förra året har de ökat med 110 procent.

– Många av våra kunder är öppna för att ta in kompetens på detta sätt. Det är tyvärr extremt svårt att hitta utvecklare, och i princip omöjligt att rekrytera på det traditionella sättet. Även fast många anställer på heltid är det flera företag som upplever att det är både svårt att hålla kvar kompetens och hitta rätt personer som passar för uppdragen.

Linn Nyberg uppger att deras kunder kan hitta långsiktiga lösningar utifrån matchningen.

– De är villiga att anställa personer på deras egna premisser och konsulten slipper känna att hen låses fast i ett bolag. Konsulterna kan stanna så länge de känner att de gör nytta. Vi ser det som en win-win för båda sidor. Dessutom har vi sett att konsulternas uppdrag kan förändras under deras tid hos ett bolag och leda till längre anställningar. Vi hör ofta från konsulterna vi matchar att de känner att de har ett val och det blir inte en lika stor grej att avsluta ett uppdrag som att säga upp sig på det traditionella sättet.

En annan fördel är att det är kostnadseffektivt för alla inblandade.

– Istället för att som konsult vara anställd av en större konsultfirma som tar stora kostnader, eller som företag tvingas betala dyra arbetsgivaravgifter med en konstant risk att den anställda ska säga upp sig, och man får då börja om hela den långa rekryteringsprocessen från början, får konsulten enligt vår modell betalt för det jobb hen gör och företagen behöver inte betala för mer än vad de får, säger Linn Nyberg.

En polariserad arbetsmarknad

Anders Parment är forskare vid Stockholms universitet och har genomfört flertalet undersökningar om hur olika generationer förhåller sig till arbete och karriär. Enligt honom är den svenska arbetsmarknaden väldigt polariserad – i ena änden finns det människor som fastnar i sina arbeten utan utvecklingspotential och i andra änden högpresterande individer vars preferenser kräver en flexibel arbetsgivare. Detta är tätt knutet till varför fler väljer att frilansa, enligt honom.

– Det är en kombination av två saker – både att det är svårt att få fast jobb och att om man är högpresterande så drar man goda fördelar av att frilansa. Det finns en stor spridning mellan gigjobben och fördelarna ser olika ut, men ofta innebär det att man får behålla största delen eller alla intäkter själv, man slipper ha en chef, ödsla tid i möten och jobba andra tider än de man själv bestämmer, säger Anders Parment, forskare vid företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet.

Trygghet går längre inte först

Vad dagens arbetssökande är ute efter är fortfarande trygghet, även om man idag kanske är mer villig att offra den för andra faktorer, påpekar Anders Parment. En vanlig myt är att arbetssökande inte vill ha trygghet, och att det är därför man tar gig- eller frilansjobb. Men ofta beror det, enligt Anders Parment, på att man antingen inte kan få trygghet eller för att man är högpresterande och vet att man kan skaffa sig en fast anställning när det behövs.

– Istället väljer man nu att prioritera god arbetsmiljö – kontor med utsikt och högt i tak, som är nära lokaliserade till kollektivtrafik, lunchrestauranger och goda sociala nätverk. Arbetsplatsen har stor betydelse – man får inte glömma att folk tycker att det är kul att jobba – men inte under vilka förhållanden som helst.

Gällande hur framtidens arbetsmarknad ser ut menar Anders Parment att det redan nu syns en långsiktig förändring.

– Jag tror inte att man helt kommer att komma ifrån att människor i grunden vill ha fasta jobb, utan det blir i stället en politisk fråga. Ju fler krav som införs på arbetsgivare gällande anställningstrygghet så blir de mer tveksamma till att fastanställa. Men jag tror att vi kommer att se en fortsatt ökning inom frilanssektorn på lång sikt, säger Anders Parment.

Finns det några förändringar som politiker eller beslutsfattare borde genomföra för att främja denna arbetsmarknad?

– Jag tror att de flesta politiker inte har förstått kraften i övergången till gigekonomi, och delvis missat polariseringen som uppstått på arbetsmarknaden. Politikerna borde absolut titta närmare på det och se att världen har förändrats i takt med uppkomsten av tjänster som Uber, Airbnb och Tiptapp. Man bör öppna för en diskussion om hur bra det är att människor arbetar under villkoren som vissa gig-företag ställer. Jag tycker att det krävs en utredning och att Konkurrensverket bör titta på det, säger Anders Parment.

Linn Nyberg påtalar de svårigheter svenska företag har att rekrytera utomlands.

– Något som vi får höra från våra kundföretag är att det måste bli lättare att kunna komma till Sverige som konsult från utlandet. Idag har vi goda samarbeten med konsultbolag som anställer från utlandet och vi hittar snabbt uppdrag åt deras konsulter – det finns stor efterfrågan så det vore oerhört gynnsamt för alla om det blir lättare för konsulterna att komma hit på egen hand, säger hon.

Text: Linn Ålund Thorgren

Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Om Oss
Arbetsmarknadsnytt är en nyhetsportal om svensk arbetsmarknad. Vi erbjuder dig nyheter om svensk arbetsmarknad och fokuserar särskilt på avtalsrörelsen.
Var säker på att inte missa något - anmäl dig på vårt nyhetsbrev!
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist