Högfjällshotellet i Sälen
Foto: Mostphotos

Alla bokningar försvann på några timmar

Publicerat av Henrik Sjögren

”Plötsligt faller man handlöst”. Susanne Andersson Pripp, hotellägare i Östersund, fick se sina hundra rum tömda på bokningar inom loppet av ett par timmar. Och Thommy Backner, som driver Högfjällshotellet i Sälen, tvingas ställa in evenemang som kapar huvuddelen av årets intäkter.

Thommy Backner driver Högfjällshotellet och Gammelgården i Sälenfjällen, en hotellanläggning för över 2 000 gäster och som har 13 restauranger, nattklubbar och barer. Krisen i cronavirusets spår har snabbt tvingat ner hans verksamhet på knä.

Thommy Backner_07 (3)

Thommy Backner

– Jag har aldrig varit med om en sådan här smäll. Det drabbar hela besöksnäringen fruktansvärt. Detta är monumentalt, säger han.

Sedan lagen om förbud för möten som samlar mer än 500 personer infördes så har Thommy Backner fått se årets bästa intäktsmånad i princip gå förlorad. Lagen innebär att han har fått ställa after ski-event och nattklubbsverksamhet.

– Under fyra månader på året måste vi tjäna ihop de pengar som ska räcka året ut för oss. Och just mars månad är den viktigaste av alla dessa månader. Nu måste vi bromsa effekterna av detta så långt det går. Vi har bokat av alla artister, berättar Thommy Backner.

Efterlyser politisk förståelse

Nu efterlyser han förståelse från politiskt håll och ser gärna att regeringen lindrar de värsta såren som kan komma att uppstå en bransch som sargas hårdare minut för minut.

– Jag tycker förslagen om att begränsa smittspridningen är bra. Men när en lag införs, som ensidigt drabbar vissa branscher så borde alla stötta varandra. Det är svårt att veta vad som exakt bör göras, men det har redan kommit lovvärda förslag om att få skjuta upp arbetsgivaravgifterna, bland annat.  Detta är en näring som är viktig för samhället i stort.

Men det är inte bara den nya lagen som drabbar hans verksamhet. Även bokningarna på hotellverksamheten har blivit kraftigt lidande, säger han.

– Medan vi talar har jag alldeles säkert fått ytterligare avbokningar. I går kom en jättesmäll, då alla företag avbokade sina vistelser här. Alla!

Stigande oro

Han tittar med stigande oro på utvecklingen i grannlandet Norge och de liknande anläggningar som ligger där.

– I Norge har de helt enkelt slagit igen sina skidanläggningar i till exempel Trysil och Hemsedal. Allt är stängt.

Som Arbetsmarknadsnytt tidigare har rapporterat är nästan 15 000 jobb i besöksnäringen i fara och tusentals varsel är redan genomförda, enligt siffror från Hotell- och restaurangfacket.

Kommer du att varsla?
– Vi behöver inte göra det i nuläget. Alla som jobbar här är ändå anställda mars ut. Egentligen skulle vi ha behövt att låta många gå hem redan nu, men det går inte.

Vad tror du händer med din verksamhet i framtiden?
– Jag är gammal nog om att ha varit med om katastrofer tidigare även om jag aldrig har sett någon liknande omfattning. Vi kommer att överleva, men det kommer att kosta oerhört mycket pengar. Det kommer att svida som fan, säger Thommy Backner.

Vad tror du om branschen som helhet?
– Det är ju fruktansvärt. Att äga ett stadshotell i dag kan inte vara roligt. Vi vet ju inte heller vad som händer i framtiden. Det kan komma nya smällar bara nästa timme. Men solen skiner i dag i alla fall. De som är här just nu är nöjda, avslutar Thommy Backner.

Fritt fall

Susanne Andersson Pripp driver två hotell i Östersund, Hotell Ett och Hotell Älgen, båda inom kedjan Best Western. Tillsammans har de båda hotellen runt 100 rum. Antalet anställda varierar under året. Runt 15 personer är fast anställda, men under sommartid jobbar runt 60 personer ytterligare.

Hon beskriver en bransch som just nu befinner sig i fritt fall – och läget förvärras minut för minut.

sdltc6159cb-nh

Susanne Andersson Pripp

Foto: Robert Henriksson/TT

– I går var jag på möte i Stockholm om branschens framtid. När jag gick in på mötet hade jag två fullbokade hotell. När kom tillbaka från mötet och kollade bokningen så hade jag två nästan tomma hotell, säger Susanne Andersson Pripp.

Sex av hundra rum bokade

Hennes fall är ett typexempel för hotellverksamheter där det förekommer evenemang som helt plötsligt blir avbokade. Östersund skulle arrangera en tävling i skidskytte, men har tvingats ställa in på grund av coronaviruset. Så fort evenemanget ställdes in avbokades platserna på hotellet.

– Det går snabbt i vår bransch. Plötsligt faller man handlöst. I talande stund vet jag att vi har sex av våra hundra rum bokade, men jag vet inte om dessa ens är kvar när vi har avslutat samtalet, säger hon.

Siktar på att varsla hälften

På måndag kommer företaget att hålla ett krismöte med hela sin personal. Att Susanne Andersson Pripp kommer att behöva varsla råder det ingen tvekan om, men frågan är bara hur många jobb som är i fara.

– Vi siktar på att varsla hälften av de anställda. Men deras uppsägningstider varierar från en till tre månader och det blir tufft att hålla ut så länge. Möjligen kan vi stänga ner ena hotellet helt under en period, säger hon.

Lagt om städrutiner

Hotellverksamhet innebär också en form av samhällstjänst menar Susanne Andersson Pripp. Och så länge de har gäster måste de också ansvara för att smittan inte sprids vidare till gästerna och mellan gäster och personal.

– Vi är redan nu extremt noga med städning och vi har lagt om rutinerna helt, med noggrann torkning av handtag och sådant. Vi kollar så att sittplatserna inte är för nära varandra. Mathanteringen är också viktig och att vi använder plasthandskar och liknande. Alla dessa åtgärder kostar pengar och tar tid, säger hon.

Till detta kommer också hanteringen av den personal som måste hållas skyddad från den övriga personalen.

– I dag skulle en anställd åka till Madrid. Det innebär att vi måste sätta den personen i karantän i två veckor för att undvika smittspridning till gäster. Men även till övrig personal. Vi har några som befinner sig i riskzonen. En har underliggande sjukdom och en annan har ett barn med transplanterat hjärta, säger Susanne Andersson Pripp.

Det är, kort sagt, en extremt pressad ekonomisk situation för företaget.

Hur kommer det gå?
– För branschen som helhet kommer det att gå riktigt illa. För mig som enskild företagare? Jag har gjort vinst från en tidigare försäljning och kommer troligen att klara det resultatmässigt. Men likviditetsmässigt? Det vet i sjutton. Håller det på över sommaren så kan det gå åt skogen. Den krisplan vi gör nu gäller de närmsta två månaderna. Sedan vet jag inte.

Vad skulle du vilja se för åtgärder från regeringshåll?
– Det som är beslutat nu är ju ett anstånd på skatteinbetalningar, vilket är bra och nödvändigt för att klara likviditeten för många företag i min bransch. Vår bransch lever på sin likviditet och det vore bra om vi fick hjälp för att klara den. Om hälften av hotellen inte finns kvar när viruset har blåst över så vore det en katastrof för samhällsekonomin.

Henrik Sjögren

Publicerad av Henrik Sjögren den 2020-03-13 - 15:01  #Arbetslöshet #Politik #Konjunktur