Personal sökes
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Akut kompetenskris – 36 000 jobb kan tillsättas idag

Publicerat av Stina Bengtsson

Trots att konjunkturen mattas av är kompetenskrisen akut. Det visar siffror från SCB, som Stockholms handelskammare har analyserat. ”Det finns en akut brist på arbetskraft med vakanser på mycket höga nivåer”, säger chefekonom Stefan Westerberg.

Stefan Westerberg, Stockholms handelskammare

Stefan Westerberg, Stockholms handelskammare.

Foto: Pressbild
Lars Jagrén, chefekonom

Lars Jagrén, Svenskt Näringsliv.

Foto: Camilla Svensk

Under tredje kvartalet i år var antalet vakanser i Sverige ungefär 36 500, varav 40 procent, eller drygt 14 000 fanns i Stockholm.

– Det finns en akut brist på arbetskraft med vakanser på mycket höga nivåer. Stockholmsekonomin har under en längre tid gått på högvarv och det finns en strukturell reformskuld till följd av att politikerna inte prioriterat företagens förutsättningar för fortsatt tillväxt, säger Stefan Westerberg.

Problem över längre tid

Enligt Stockholms handelskammare är det oroande att antalet vakanser fortsatt ligger så högt, trots att konjunkturen har mattats av. Bilden bekräftas av Lars Jagrén, expert på samhällsekonomi på Svenskt Näringsliv.

– Det här är ett problem vi har sett över en längre tid och som även våra undersökningar visar. Och det handlar inte bara om akuta vakanser. Kortsiktigt är det kanske 36 000 jobb, men på längre sikt är det många fler, säger han.

Vakanser
Foto: Bild från Stockholms Handelskammare

Stockholms handelskammare har sammanställt och analyserat statistik från SCB.

Tidigare i veckan släppte Teknikföretagen sin konjunkturprognos. Även i den noterades bristen på kompetens som ett hot.

– Kompetensbristen bromsar tillväxten i tjänstesektorn och i industrin, som är beroende av högkvalificerad arbetskraft, sa Lena Hagman, ekonom på Teknikföretagen, då.

Lars Jagrén är ännu tydligare.

– Kompetensbristen är det kortsiktigt största hindret för företagens tillväxt, säger han.

Problem i hela landet

Stefan Westerberg noterar att även om det är Stockholm som har flest vakanser, så är problemen stora i hela landet.

– Det är solklart att kompetensbristen gått från att vara en särproblematik för Stockholm till att i praktiken påverka hela landet. Situationen i huvudstadsregionen är fortsatt i särklass mest ansträngd, men problembilden är nu ett nationellt problem, säger han.

Det är stora produktionsvärden som faller bort när vakanser inte kan tillsättas. Bara i Stockholm handlar det om 18 miljarder kronor per år.

– Det bromsar givetvis hela regionens utveckling och därför skulle det behövas mer framåtlutade åtgärder för arbetskraftsinvandring av spetskompetens, en vass talangstrategi med möjlighet till talangvisum och stopp för utvisningarna av kompetenta medarbetare och entreprenörer, säger Stefan Westerberg.

Och det är inte de enda åtgärder som behöver göras, konstaterar Lars Jagrén.

– Bostadsmarknaden funkar inte, så där behöver vi också en lösning. Dessutom måste utbildas till de jobb som finns på marknaden, säger han.

Stina Bengtsson

Publicerad av Stina Bengtsson den 2018-11-22 - 15:06  #Kompetensförsörjning #Konjunktur